[Ajax]Gebruiken of niet?

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

DDragonz

DDragonz

02/12/2007 02:30:00
Quote Anchor link
Wil wat vragen over javascript of vorral AJAX.

Ik maak nu alleen website's/scripts in html, css en php en meer niet. Ik heb javascript nooit vertrouwt, omdat mensen het uit kunnen zetten.
Maar nu ben ik mij toch aan het overwegen om toch javascript te gaan gebruiken. En dan met AJAX. Gebruiken jullie gewoon AJAX en zijn er geen problemen als de AJAX niet werkt(doordat de gebruiker javascript heeft uit gezet).

Ik wil dit gaan gebruiken voor een commerciele webshop. En wil dus zoveel mogelijk klanten hebben. Zou zonde zijn als een potentiele klant zich niet kan registreren omdat hij javascript niet aan heeft staan.

Zijn we nu zover dat 99% compitable webbrowsers hebben? AJAX bied een grote voordeel, maar weeg dat op tegen de nadelen?
 
PHP hulp

PHP hulp

07/11/2024 12:23:31
 
Kalle P

Kalle P

02/12/2007 02:43:00
Quote Anchor link
Ik zou ajax alleen voor bepaalde zaken gebruiken. Bij formulieren, verder kan je altijd leuke dingetjes mee doen.

Mensen die js uitzetten zijn dom. Zogenaamd alleen nerds die geen verstand van zaken hebben doen dat of continu zoeken op (porno) websites die misbruik maken van js.

Ik zou die twijfel echt wegnemen en het gewoon maken als je ajax graag wilt gebruiken.

Je moet je veel meer zorgen maken over cross browser websites. Het percentage niet cross browser websites ligt veel hoger dan het percentage mensen die js uit hebben staan. Ja websites met mensen vergelijken klopt feitelijk niet, maar strekking is duidelijk.

Ik zie js niet als een nadeel, maar als absolute toevoeging aan je website.
 
- -

- -

02/12/2007 09:34:00
Quote Anchor link
Ik script mijn site's zo dat het werkt met JavaScript (en dus AJAX) aan én als het uit staat.
 
Jelmer -

Jelmer -

02/12/2007 10:05:00
Quote Anchor link
Als het de voorkant van een site is, dus de publieke kant, zou ik uitgaan van een 'normale' site, en deze middels Javascript verbeteren. Zo hebben gewone gebruikers wat extra functionaliteit, terwijl zoekmachines en mensen die ander soort browser (Windows Mobile PDA, screenreader, you name it) ook nog voorzien worden van hun leesvoer.

En wat doe je dan met ajax? Ik zou het vooral zoeken in kleine dingetjes als fire&forget (zoals de sterretjes in Gmail) of een soort live-search. Voor grote formulieren zou ik oppassen met het gebruik, dit is niet de plek waar een gebruiker het zou verwachten, voor iets kleins als bijvoorbeeld een bod uitbrengen kan het wel weer goed. Daarnaast kan dat hele controle-gebeuren vaak ook wel met Javascript alleen, en dan is die XHR-aanvraag gewoon een overkill-aanpak voor een probleem dat er niet is. Andere plek waar je het zou kunnen gebruiken is voor 'last-minute' details opvragen, wat extra informatie weergeven bij producten waneer iemand erop klikt.

Door dan de functie van de normale html-elementen 'af te pakken' (onclick -> return false, onsubmit -> return false) kan je de functionaliteit van je site uitbreiden terwijl hij het zonder Javascript ook nog doet.
Gewijzigd op 01/01/1970 01:00:00 door Jelmer -
 
Onbekend Onbekend

Onbekend Onbekend

02/12/2007 11:09:00
Quote Anchor link
iPod Touch heeft een mobiele versie van Safarie en geeft alles super goed weer, JS en AJAX werken perfect er op.
 
Joep

Joep

02/12/2007 11:35:00
Quote Anchor link
AJAX is erg leuk, alleen gebrukt slecht 1% van degenen die zegt AJAX te gebruiken echt AJAX.
Mensen zeggen een AJAX site te hebben, maar kunnen niet uitleggen wat een asynchroon request is. En dan al helemaal niet over XML te spreken, ik zie gewoon HTML snippets over de lijn vliegen ipv JSON of XML.

Mijn tip: Gebruik Ajax waar het voor bedoeld is. Heb jij een deel van je site waar je asynchroon informatie wil uitwisselen. Heb je dat niet, gebruik dan gewoon je server-side taal. Ik heb 1 jaar geleden een artikel over de veiligheid van AJAX geschreven en de conclusie was vooral AJAX met mate te gebruiken en zeker niet voor gevoelige info..

En mensen die javascript uit hebben staan, behoren niet tot je doelgroep moet je maar denken, zeker niet bij een webshop. Alleen bij onformatie sites zou ik kleine feeds als backup generen, ook voor mobile.
 
Onbekend Onbekend

Onbekend Onbekend

02/12/2007 11:46:00
Quote Anchor link
Uhm, ik heb boven mijn site staan als Javascript uit staat dat ze het moeten aanzetten en ook een kleine uitleg pagina waar staat hoe dat moet. Ookal heb ik een site over games, dus wat jij bedoelt met onformatie sites.
 
Joep

Joep

02/12/2007 11:56:00
Quote Anchor link
Ik bedoel met informatie sites, die dus ook beschikbaar willen zijn voor small mobile (zonder js support) dat je daar een feed voor beschikbaar stelt, dat mensen zonder js het kunnen lezen.
WIl je dat niet kun je idd gewoon een checkje erin gooien ;)
 
Onbekend Onbekend

Onbekend Onbekend

02/12/2007 11:59:00
Quote Anchor link
Nieuws sites ect.. Niet zoals YouTube enzo. Informative sites is een beetje fout uitgedrukt. Ik heb heel veel informatie over games op m'n netwerk van sites staan, maar ik heb zoiets: als je javascript niet wil aanzetten om deze informatie te bekijken is het je eigen probleem, zoek het dan zelf maar lekker uit. Maar de informatie heb je ook geen Javascript nodig, voor bijv het inloggen en zoeken weer wel.
 
Joep

Joep

02/12/2007 12:09:00
Quote Anchor link
Precies. nieuws sites mag het ook genoemd worden hoor..its all in the name..
Het ligt er maar gewoon aan wie je doelgroep is, ik vind zeker dat je niet meer rekening moet houden met niet-javascript gebruikers..
Maar wil je je content ook mobile aanbieden, zorg dan dat je een backup heb..
 
Onbekend Onbekend

Onbekend Onbekend

02/12/2007 12:10:00
Quote Anchor link
Waarom een backup? Zorg gewoon dat je ook een versie hebt zonder JS
 
Joep

Joep

02/12/2007 12:13:00
Quote Anchor link
= backup (it's all in the name)
 
Onbekend Onbekend

Onbekend Onbekend

02/12/2007 12:28:00
Quote Anchor link
Das helemaal geen backup en waarom zeg je heel de tijd "it's all in the name" :S
 
Frank -

Frank -

02/12/2007 12:30:00
Quote Anchor link
Joep schreef op 02.12.2007 11:35:
Ik heb 1 jaar geleden een artikel over de veiligheid van AJAX geschreven en de conclusie was vooral AJAX met mate te gebruiken en zeker niet voor gevoelige info..
Heb je ook een linkje naar dit artikel?
 
Joep

Joep

02/12/2007 12:44:00
Quote Anchor link
Uiteraard Frank.. ik zet even de folder weer aan, stond uit ivm het offline zijn van de site..

Tommy doe alstublieft niet geirriteerd, als ik dat nu even op een zondag ochtend een backup noem en er weet wat er bedoeld wordt, waarom hang je dan de betweter uit ?


@frank
http://www.joepske.nl/publicaties/publicatie_062206_veiligheidajax.pdf
Het is mijn afstudeer scriptie geweest, daarna gepubliceerd.
Gewijzigd op 01/01/1970 01:00:00 door Joep
 
- -

- -

02/12/2007 13:00:00
Quote Anchor link
Ik zorg zelf dat als ik "Ajax" gebruik het ook zonder JS werkt. Zo heb ik bijvoorbeeld een scriptje waarmee je reacties asynchroon kunt verwijderen, maar als JS uitstaat, ga je gewoon naar de verwijderpagina toe en word je daarna weer teruggestuurd.

Als je echt extra's gaat bouwen in een pagina, bijvoorbeeld zoeksuggesties aanbieden, hoef je geen rekening te houden met mensen die JS uit hebben staan, omdat die suggesties geen essentiëel onderdeel zijn van je site.
 
Frank -

Frank -

02/12/2007 14:12:00
Quote Anchor link
@Joep: Fraai artikel, mijn complimenten. En uiteraard bedankt voor het delen.

Daar waar ik ajax toepas, dan gaat dat met XML i.c.m. DOM. pgSQL maakt de XML aan, PHP verstuurt de boel en vervolgens gaat de browser met DOM aan de slag. Het is niet de meest lichte oplossing, maar werkt perfect. My weapon of choise!
 
Joep

Joep

02/12/2007 14:20:00
Quote Anchor link
Thanks frank..
In mijn toepassingen gebruik ik steeds minder weer Ajax, slechts enkele vormen van tijdelijk opslaan en paginating / filtering..
XML en DOM..Ik wou dat W3C eens met Level 3: Load and Save opschoot
 



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.