Back in Time
Geschiedenis van de PC:
Wondere Wereld vanaf de Firato in 1984:
Gewijzigd op 09/03/2021 14:36:26 door Ozzie PHP
Geweldig :-)
Ozzie PHP op 09/03/2021 15:07:26:
Geweldige vrouw :-)
FTFY ;-)
Vorig jaar nog ontmoet ;-)
Gewijzigd op 09/03/2021 15:11:07 door - Ariën -
Persoonlijk ontmoet?
Als je van nostalgie houdt, koop dan het boek Verdwenen merken. Hier kan je een hoop oude merken in terugvinden. Echt een heerlijk boek om terug te denken aan de tijd dat veel kleine bedrijven nog zelfstandig waren. Nu wordt bijna alles 'opgegeten' door grote bedrijven. Helaas ook in de hostingwereld....
Gewijzigd op 09/03/2021 16:04:19 door - Ariën -
Ah oké, geinig :-) Dus jij was ineens even helemaal into fair trade :-D
>> Als je van nostalgie houdt, koop dan het boek Verdwenen merken.
Klinkt leuk, maar het boek lijkt niet meer verkrijgbaar. Ik zie het wel tweedehands te koop staan voor 149,99 ... beetje duur :-/
Toevoeging op 09/03/2021 23:45:07:
[smile] Dan kun je beter naar Kotja Schuurvrouw kijken idd .. al is het niet mijn type [/smile]
ABXH2 JII86 YHGFD JIUKT KL1222
Een typfout zou fataal zijn geweest, maar tot mijn verbazing werkte het programma nadat ik alles had overgetypt. Andere tijden haha ...
Een bekend voorbeeld van programmeren op de Commodore 64 was het maken van een sprite die over het scherm vloog:
Ik heb er een aantal van liggen die we nog regelmatig aansluiten om een ouderwets potje Centipede, Donkey Kong of Q*bert te spelen.
Ook iets moois uit die tijd: Het delen van software via de radio. O.a. de NOS had toen een programma (ik dacht van de Microcomputer Club Nederland) waarbij ze software uitzonden zodat je dat thuis kom opnemen op casette en vervolgens inladen in je C64.
Ik heb nog een aantal van die NOS bandjes liggen, erg grappig als je dat in een gewone casettespeler afspeelt:
"Het volgende programma heet 'xyz' en is geschreven door Pietje. Programma start in 3, 2, 1." en dan een hoop digitaal gepiep en gekraak :)
Mijn eerste computers, weliswaar op werk, DEC (Digital Equipment Corporation) machines, VAX-VMS en Oracle in de jaren '80
Gewijzigd op 10/03/2021 10:59:11 door Aad B
Dergelijke kennis lijkt eigenlijk best nog veel op het werken met z/OS via ISPF.
Pas later kwam assembleertaal en Pascal en C binnen handbereik toen ik een 486 had.
Hoewel retro games als Civilization (1) niet aan speelplezier hebben ingeboet, zou ik toch niet graag terug naar de internetloze tijd. In de bibliotheek was niets actueels te vinden toen, alles ging via BBS.
Ik heb thuis nog een Atari XL 800 liggen waarmee ik als kind opgegroeid ben. Vroeger heb ik er veel mee gespeeld (Pacman, Space Invaders en Pole Position). Ook had we er een cassetterecorder bij waarop je dus kon programmeren en deze code vermoedelijk dus op een cassettebandje kon opslaan. Zover is het nooit gekomen, maar toen ik wat ouder raakte heb ik uit een Basic-programmeerboek een programmacode gehaald zodat je met pooks en peeks ook een muziekcasette kon afspelen via de televisie... :-P
Het klonk overigens voor geen meter.
Lol, ja da's inderdaad erg herkenbaar :) En dan had je een half uur aan gepiep en gekraak opgenomen, en vervolgens werkte het dan niet :D
Dat was met spelletjes ook soms het geval. Dan moest je 15 minuten wachten totdat het spel via een cassettebandje was ingeladen. En dan halverwege ging er iets mis en kon je weer opnieuw beginnen. Lang leve de floppy's. Dat ging al een stuk beter.
>> ... zodat je met pooks en peeks ook een muziekcasette kon afspelen via de televisie... :-P
Ik herinner me dat ik op de C64 op enig moment een programmaatje had, waarmee ik het liedje 'Koud hè' van Henk Spaan en Harry Vermeegen kon afspelen :-s
Ah, het zou weleens deze geweest kunnen zijn:
Zo kan je nog van alles terug vinden en draaien als Abandonware, en er worden nog steeds Amiga modules gemaakt. En natuurlijk demo's.
Lol, er zit echter vaak wel een verschil tussen herinnering en de werkelijkheid.
Mijn herinnering aan het Karate-spelletje ... knokken, verschillende werelden met hele mooie achtergronden.
De werkelijkheid: schokkende pixel-poppetjes en achtergronden waarin je de blokjes gewoon kunt tellen :)
Maar ach, het was wel geinig.
Klopt helemaal Die data-settes waren compleet ruk maar het is nu een leuk verhaal om aan de jongere generatie te vertellen :-)
International Karate (IK) is ook heel herkenbaar van vroeger, echter speelde ik dat op de atari ST. Daar was dit spel en ook wel andere zoals Nebulus en Road Runner grafisch stukken beter :-) En je had gelukkig een ingebouwde Double Sided 3,5 inch Floppydrive YEAH!...
Internet daar had je nog nooit van gehoord. Via de leesmap zwendel kon je op een gegeven moment aan "backupjes" komen van favorite spelletjes of je ging naar de Copy-club (of was het nou computerclub?) met je complete Atari, een kleuren monitor (die toen nog niet zo licht en plat was) en een bos kabels inclusief verlengsnoer én uiteraard een verse doos lege floppies.
Leisure Suit Larry daar kwam ik op een gegeven moment mee thuis. Een tikje erotisch spelletje waarin je probeerde aan een vriendin te komen :-)
Ja, iemand die ik kende had een Atari ... damn, ik was jaloers :-) Daar zat ook nog eens midi op, wat wel gaaf was.
>> of je ging naar de Copy-club (of was het nou computerclub?) met je complete Atari
Yup, herkenbaar :) Ik zonder computer maar wel met lege diskettes, of ik kocht ter plekke een doosje. En dan aan anderen vragen of ze een spelletje op je diskette wilden zetten. Helemaal blij was je dan als je aan het eind van de middag met een paar volle diskettes weer huiswaarts ging. Gouden tijden :) Larry ken ik ook!! Haha..
Gewijzigd op 10/03/2021 18:42:25 door Ozzie PHP
Het probleem met laden komt vooral door uitgerekte riempjes of slechte kwaliteit audiocasettes die misbruikt worden.
Floppy is zeker vele malen beter, zeker met een speedloader cattridge of een andere kernal zoals jiffydos.
De Atari ST is ook een hele fijne machine maar mist het gemak om hem aan een TV te koppelen.
Met het Windows en CD tijdperk kwamen ook de Twilight CDs, daar heb ik ook nog bakken vol van gehad (en gekopieerd omdat ik vrij vroeg een brander had)
Gewijzigd op 10/03/2021 18:58:40 door Thom nvt
Die Commodores waren en zijn inderdaad zonder heksentoeren aan de TV te koppelen. De Atari STfm kreeg wel een RF Modulator waarmee je hem op de tv kon aansluiten maar slechts in de lagere resolutie.
Covox solderen wat je vervolgens aan kunt sluiten op je printerpoort en je stereotoren. Met een programma er bij kon je zelf muziek maken als op de amiga.
Pas later met de Sound Blaster 16 had ik MIDI met een keyboard (voor muziek..). Lekker met nootjes klooien onder Windows 3. En een maatje van me had wel een Gravis UltraSound met een halve megabyte aan samplebank. Maargoed, daarna kwam weer de EMU10K-chip en kon ik alsnog de ontwikkelingen bijbenen.
Nu ik er aan terugdenk, in die tijd bestond MP3 nog niet eens. En toen het eenmaal kwam kon je er pas wat mee doen met een snelle 486 of 586 (= Pentium 1).
Mijn eerste aanraking met computers en muziek kwam niet via MIDI op een Atari (helaas!) maar ik moest zelf een Pas later met de Sound Blaster 16 had ik MIDI met een keyboard (voor muziek..). Lekker met nootjes klooien onder Windows 3. En een maatje van me had wel een Gravis UltraSound met een halve megabyte aan samplebank. Maargoed, daarna kwam weer de EMU10K-chip en kon ik alsnog de ontwikkelingen bijbenen.
Nu ik er aan terugdenk, in die tijd bestond MP3 nog niet eens. En toen het eenmaal kwam kon je er pas wat mee doen met een snelle 486 of 586 (= Pentium 1).