Knooppunt systeem

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

Ventilatiesysteem Productontwikkelaar HBO WO Verwa

Samengevat: Zij bieden flexibele ventilatiematerialen, geluidsdempers, rookgasafvoer producten en industrieslangen. Ben jij een technisch productontwikkelaar? Heb jij ervaring met het ontwikkelen van nieuwe producten? Vaste baan: Technisch Productontwikkelaar HBO WO €3.000 - €4.000 Zij bieden een variëteit aan flexibele ventilatiematerialen, geluiddempers, rookgasafvoer producten, industrieslangen en ventilatieslangen voor de scheepsbouw. Met slimme en innovatieve materialen zorgen wij voor een gezonde en frisse leefomgeving. Deze werkgever is een organisatie die volop in ontwikkeling is met hardwerkende collega's. Dit geeft goede ontwikkelingsmogelijkheden. De branche van dit bedrijf is Techniek en Engineering. Functie: Voor de vacature als Technisch Productontwikkelaar Ede Gld HBO WO ga

Bekijk vacature »

Alexander Scherpenisse

Alexander Scherpenisse

22/10/2012 17:17:40
Quote Anchor link
Een vraag voor de digitale acrobateurs, puzzelaars en onverschrokkenen.

Als onderdeel van een studie-opdracht (Design Academy) ben ik bezig de zogenaamde ‘knooppuntenroute’, een systeem dat vooral gebruikt wordt voor wandelaars in Nederland om een route te beschrijven, van een cijfersysteem naar een lettersysteem om te zetten. Een lettersysteem dat dusdanig functioneert dat de letters achtereenvolgend een woord vormen. Een woord is immers makkelijker te onthouden dan een ogenschijnlijke onsamenhangende reeks cijfers. Voor als dit te snel ging, ik zal het stapsgewijs uitleggen:

(Het is mogelijk door de toelichting te scrollen, de vraag begint vanaf de 3e afbeelding)

Het huidige systeem werkt als volgt.

Afbeelding
Gewijzigd op 22/10/2012 17:40:08 door Alexander Scherpenisse
 
PHP hulp

PHP hulp

25/11/2024 17:25:53
 
Ward van der Put
Moderator

Ward van der Put

22/10/2012 18:00:12
Quote Anchor link
Niet cryptisch bedoeld, maar je komt een heel eind als je hier redeneert vanuit de onmogelijkheden in plaats van de mogelijkheden...

Ga niet uit van de knooppunten, maar van de routes die ze verbinden. Elk knooppunt heeft namelijk maar één, twee, drie of vier buren; het aantal geldige combinaties is daarom beperkt en makkelijk vast te leggen in een database (of een database-achtige tabel).

Zou je twee kritieke gegevens voor een routeplanner toevoegen, namelijk afstand én reistijd, dan gelden die ook alleen voor een route tussen twee knooppunten, nooit voor een knooppunt.

Met andere woorden: bouw het model op basis van de verbindingslijn tussen x en y, niet de afzonderlijke punten x en y.
 
Alexander Scherpenisse

Alexander Scherpenisse

22/10/2012 19:32:08
Quote Anchor link
Maar, aannemende dat u nog steeds bedoelt dat de punten de lettergevers zijn, dan is dat toch precies hoe ik het probeer op te lossen? In de laatste afbeelding zijn eigenlijk maar drie verbindingslijnen zichtbaar, die, omdat ze twee richtingen op moeten werken, ieder 2 keer voorkomen. In het voorbeeld dus in totaal 6 mogelijkheden tussen x en y (bok & neder, neder & bok, bok & neun, neun & bok, etc.). Niet meer.
Gewijzigd op 22/10/2012 19:32:44 door Alexander Scherpenisse
 
Ward van der Put
Moderator

Ward van der Put

22/10/2012 19:53:20
Quote Anchor link
Als je een optimale oplossing zoekt voor de gebruiker, en uiteindelijk wil je dat in elk ontwerp, gebruik je technieken uit operations research zoals lineair programmeren. En dat betekent dat je afstanden, reistijden of een andere vorm van 'kosten' aan de route moet koppelen. En die worden bepaald door de lijnen, niet de knooppunten.

Je gaat nu te veel uit van knooppunten, om precies te zijn twee: bok en neder. Daardoor reizen gebruikers via bok-k-i-g-neder of omgekeerd neder-g-i-k-bok.

Maar wat nu als een gebruiker naar i of g wil? Dan krijg je de vergelijkbare oplossingen bok-k-i en bok-k-i-g of omgekeerd neder-g-i en neder-g. En dán is de oplossing ineens minder houdbaar, omdat er nog maar één letter verschil in zit. Grote kans dat een reiziger onderweg een letter mist, in de verkeerde volgorde plaatst of erbij verzint omdat hij andere routes heeft bekeken.
 
Alexander Scherpenisse

Alexander Scherpenisse

22/10/2012 20:09:14
Quote Anchor link
De wandelroutes hoeven niet de mooiste woorden te vormen als de gebruiker alleen naar 'i' of 'g' wilt. Het werkt dan nog steeds, en de soms wat komische combinaties die daaruit voort komen zijn geen groots probleem. Je laatste opmerking zie ik niet snel gebeuren, alhoewel bijvoorbeeld 'bokkig' met zijn dubbele 'k' wel een aandachtspuntje is.
Gewijzigd op 22/10/2012 20:14:35 door Alexander Scherpenisse
 
Ward van der Put
Moderator

Ward van der Put

22/10/2012 20:21:58
Quote Anchor link
Alexander, omdat het voor de Design Academy is, ga ik er als Eindhovenaar stiekem en hoopvol van uit de duurzame oplossing die houdbaar blijft als je er een compleet andere plattegrond onder legt ;)

Dát is je uitdaging als ontwerper!

Hoe je hier van A naar B komt via een mooi woord, is een symptoom, maar je moet niet aan symptoombestrijding doen. Veel interessanter en belangrijker is of je ontwerpoplossing ook toepasbaar en bruikbaar is bij andere situaties.
 
Alexander Scherpenisse

Alexander Scherpenisse

22/10/2012 20:34:16
Quote Anchor link
Misschien dat we elkaar niet begrijpen, maar het technisch hulpmiddel waar we het over hebben moet het mogelijk maken om handmatig íedere kaart werkend te krijgen. De begin- en eindpunten die in dit voorbeeld aangeduid zijn (bok, neder, neun), zijn de *officiële* start en eindpunten (bepaald door de VVV en het locale SRE). Dat is waarom dit systeem zich daarop focust, zonder dat het daarmee onbruikbaar wordt voor eventuele tussenliggende locaties.
 
Ward van der Put
Moderator

Ward van der Put

22/10/2012 20:51:48
Quote Anchor link
Wat ik bedoel, is dat je jezelf beperkingen oplegt door drie start- en eindpunten als voldongen feiten te beschouwen. De oplossing wordt veel beter houdbaar als je dit kunt opschalen naar vijf of voor mijn part dertig in plaats van drie punten in een willekeurige configuratie.

Een "hard coded" oplossing schrijven voor drie vaste punten op een kaart is bijna kinderspel: gewoon letterlijk en figuurlijk uitschrijven. Je uitdaging is het schrijven van een algoritme dat vergelijkbare problemen kan oplossen als er meer en andere "map points" worden toegevoegd.
 
Alexander Scherpenisse

Alexander Scherpenisse

22/10/2012 21:08:08
Quote Anchor link
De betreffende kaart is ook een (bestaande) uitsnede, en, ja, het moet ook doorgevoerd worden tot een grotere schaal. Vandaar het plusknopje links op de laatste regel, zodat er een oneindig aantal regels toegevoegd kunnen.
 
Frank Nietbelangrijk

Frank Nietbelangrijk

22/10/2012 21:46:06
Quote Anchor link
Alex, je kent HTML zeg je. Maak dan het formulier met invoervelden ed. zoals je het hebben wilt. doe de css in een appart bestand, want dan kun je de html hier posten. Als je daarbij een specifieke vraag stelt dan wordt je zeker geholpen. Misschien moet je dan in totaal tien keer iets vragen maar wat maakt dat uit?

Frank
 
Reshad F

Reshad F

22/10/2012 22:46:39
Quote Anchor link
hmm just curious maar waarom wordt er niet gebruik gemaakt van een palindroom? (voor de namen dan)

http://nl.wikipedia.org/wiki/Palindroom
Gewijzigd op 22/10/2012 22:46:58 door Reshad F
 
Wouter J

Wouter J

22/10/2012 22:53:22
Quote Anchor link
We hoeven hier geen moeite meer te doen, onze vrolijke vriend alexander heeft op html-site hetzelfde topic gemaakt en daar is iemand al druk bezig hieraan: http://www.html-site.nl/forum/9_28692_0.html
 
Frank Nietbelangrijk

Frank Nietbelangrijk

22/10/2012 23:01:54
Quote Anchor link
Ah leuk is dat :(
 
Flip --

Flip --

23/10/2012 00:10:58
Quote Anchor link
Je hebt 2 rijen van 3 input velden, dan 2 van 5, en weer 2 van 3.
<input type="text" name="rij_kolom" />
dus rij 3, 4de vakje:
<input type="text" id="3_4" />

ben zelf niet zo'n held in javascript
maar met jQuery dan zou je gewoon zoiets kunnen doen:
$("#3_4").val($("#1_2").val());
zou je 3_4 vakje moeten updaten met de waarde van je 1_2 vakje

nouja mn js/jQuery kennis is echt maar heel beperkt dus zal wel het een en ander niet werken.
Maar waarom gelijk een groot probleem posten als je alleen hulp vraagt over het javascript gedeelte ? o_O

Maar om je even op weg te helpen:
Die vakjes kan je wel met php genereren.
Dan is het alleen nog aan javascript om de volgorde van a,b,c of c,b,a of wat dan ook te "mappen" naar het juiste vakje. Die volgorde kan je door php in een javascript variabele laten schrijven.
En dan moet je een functie maken die:
1. eerste alle mogelijke letters ophaald: dus a t'm .. (ik bedoel hiet niet bok, neder)
2. per letter bekijkt welke vakjes (input velden dus) in welke rijen hieraan gekoppeld moet worden
3. koppelen van alle vakjes aan elkaar.
 
Alexander Scherpenisse

Alexander Scherpenisse

23/10/2012 20:33:14
Quote Anchor link
@Reshad F: De palindroom is ook hier voorbij gekomen, maar heeft een aantal problemen. De grootste is de situatie waarbij op tussenliggende kruispunten er naar meerdere richting dezelfde letter staat aangegeven. Daarbij, om verwarring te voorkomen is het überhaupt wenselijk om zo min mogelijk dezelfde letters in een zelfde gebied te hebben . Maar bedankt voor je gedachte!

@Flip: Bedankt voor de aanzet. Tegen alle verwachting heeft iemand op HTML-site in een vlaag van enthousiasme het hele script geschreven. Desalniettemin, bedankt voor je hulpvaardigheid!
 
Flip --

Flip --

23/10/2012 21:24:31
Quote Anchor link
ja leuk gedaan

$('.'+cn).val($(this).val()); <-- the magic
 



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.