Pfcongrez 2009 verslag
Omdat ik een kaartje van phphulp heb gekregen leek me het gepast om een soort van verslag te schrijven over het congres. Dus wat ik geleerd heb en gewoon wat leuke informatie.
De dag begon rond 13:00, en ik moest twee uur reizen, maar dat was het zeker waard! Er waren vier sprekers met verschillende onderwerpen.
1. Adversitement - Matthijs Keij
2. HTML5 - Anne van Kesteren
3. DeZign for Databases - Michael Posthuma
4. Test-Driven Development - Derick Rethans
Even een noot vooraf, het gaat hier niet om objectieve verslagen, maar over mijn ervaringen.
1. Adversitement
Hij (Matthijs Keij) werkt bij een bedrijf waar men de sites analyseert. Dat doet men op de manier ala google (Google analytics), maar met als doel om kosten te besparen en zo meer geld te maken met het bedrijf. Het start met simpele advertenties waar je gaat kijken van hoeveel mensen trappen nu echt in de reclame en bestellen daadwerkelijk iets. Hetzelfde doen ze met allerlei soorten reclame manieren, bijvoorbeeld email en google adwords. Door het analyseren van een complete site (en dat overzichtelijk weer te geven) laat men zien en adviseert men waar men het beste in kan investeren en zodoende meer geld kan verdienen. Voornamelijk doel is dus kosten besparen en met de huidige middelen meer geld verdienen. Hij ging er heel globaal op in, en niet hoe dat technisch allemaal precies werkt. Dat is natuurlijk wel jammer, want dat is veel interessanter. Goede spreker, die boeiend vertelde.
2. HTML5
Hierna kwam anne van kesteren. Een jongen rond de 25 gok ik, en werkzaam bij opera. Hij vertelde over HTML5. Hoe html5 begonnen is en wat er nu allemaal gebeurt. Ook liet hij veel nieuwe features zien van html5. Zoals <canvas>, sessionStorage, localStorage en <input type=date>. Hij vertelde boeiend en het was interessant om allemaal te horen wat we kunnen verwachten. En natuurlijk de gebruikelijke Internet Explorer grapjes maakte het een leuke presentatie, want iedereen van het congres heeft wel problemen met IE gehad! Voor meer informatie: http://whatwg.org en de blog
3. DeZign for Databases
Michael Posthuma vertelde over de basis dingen van databases, zoals FK en PK. Hij legde het uit met behulp van het programma dat zijn bedrijf maakt. Dit was ronduit de saaiste presentatie. Vertelde slecht (en was niet goed verstaanbaar) maar ook dat het voor mij al vaste kost is. Het programma biedt wel veel, maar het is ook niet goedkoop. Voor ons als web ontwikkelaars is het programma veel te uitgebreid. (vind ik). Linkie: DeZign for Databases.
4. Test-Driven Development
Nu kwamen we bij de laatste presentatie aan. Bij deze presentatie heb ik het meest geleerd. Het ging over een andere en nieuwe manier (geen syntax) van code schrijven. De presentatie werd gehouden door Derick Rethans. Hij heeft meegewerkt aan Xdebug (extentie voor debuggen php) en heeft ook meegewerkt aan andere extenties. Hij legde uit dat testen een onmisbaar deel is van programmeren. Je bent veel tijd kwijt aan testen, dat is natuurlijk ook nodig want je mag best fouten maken, maar die moeten niet voorkomen in de definitieve versie van je script.
Derick:
Test-Driven development is een manier van schrijven. Je maakt voor elke functionaliteit een kleine test (liefst zo klein mogelijk). Voor elke class die je schrijft, schrijf je direct de testen (het liefst schrijf je de testen voordat je de code hebt geschreven). Je maakt dus heel veel testjes, als je dus wat veranderd moeten al die testen nog goed gaan. Je kan die testen allemaal handig laten testen door bepaalde scripts. Wat je dan bijvoorbeeld kan doen is nadat je alles gecommit(svn) hebt. Ga je alle testjes laten draaien, als het goed is moet alles goed gaan. Zo niet, dan weet je dat je nog wat moet doen. It's OK to write code that does not work. Just Don't Ship It!
In plaats van iets veranderen; in je browser testen of het geheel werkt, ga je hier per class testen of dat kleine stukje doet wat hij moet doen. Zo ja, dan heb je het goed gedaan en mag je er vanuit gaan dat hij in de rest van het script ook werkt. Hij vertelde heel erg boeiend en na deze presentatie was je in ieder geval weer wakker.
Leesvoer: http://phpunit.de, dia's: http://derickrethans.nl/files/tdd-pfcongrez09.pdf http://phpundercontrol.org
Kortom, een behoorlijk leerzaam congres!
Na dit alles nog even wat gedronken en toen ging ik m'n trein halen omdat ik 's avonds ook nog wat had!
Voor vragen en opmerkingen, gewoon reageren natuurlijk!
Ik hoop dat het volgend jaar weer net zo interessant wordt.
Links naar foto's en dia's zijn nog niet beschikbaar, die komen nog.
Groetjes, Han
PS: Kris wie was jij?
Gewijzigd op 01/01/1970 01:00:00 door Han eev
SanThe.