plaatje tonen = bezoek?
Ik vraag me af... als ik een plaatje van mij op een andere website plaats, en die andere website toont mijn plaatje... wordt dit dan door een statistieken programma gezien als een bezoek aan mijn website?
Ik weet niet welke statistieken programma jij gebruikt?
Maar ik bedoelde mijn vraag meer in algemene zin... als er een plaatje van jouw website op andermans site staat... geldt dit dan (in het algemeen) als een bezoek aan jouw site? Ziet bijv. Google dat een andere site mijn plaatje gebruikt, of denkt Google gewoon dat mijn site wordt aangeroepen?
Voorbeeld... als een plaatje van mijn website op website X staat, en website X wordt op een dag 100x bezocht, terwijl mijn eigen website 5x wordt bezocht. Dan wil ik in mijn statistieken programma zien dat mijn website 5x is bezocht (en niet 105x). Ik vraag me af of een statistieken programma er rekening mee houdt of er een directe aanroep wordt gedaan, of een indirecte aanroep (vanaf een andere site).
Maar staat dit plaatje dan op de server of is deze te zien op een pagina? Ook dan hangt het van je programma af.
Nee, deze staat dan wel op mijn server. Er wordt dus in feite gehotlinkt.
als je pagina 10 paatjes heeft, wordt 1 aanroep naar je pagina dan als 1 bezoek gezien, of als 11?
Als een pagina geladen wordt, worden alle plaatjes in nog eens aparte request aangevraagd. Als bij het bezoeken van jouw pagina die extra aanroepen dus niet geteld worden, dan zal dat voor hotlinks waarschijnlijk ook niet gebeuren. Ja, ik zeg waarschijnlijk want ik ken niet de interne werking van al die stat programma's, maar het lijkt me sterk dat ze hotlinks wel tellen en normale links niet.
Okeej, thanks...
AWstats is niets meer dan een loganalyzing tool die jouw apache logs (access.log) volgt/raadpleegt. AWstats is dus geen tool die zelf logt en dat dan bijhoudt. Het antwoord is dus: Komt het request voor het plaatje in access.log dan wordt het ook verwerkt in AWStats.
http://www.mediacollege.com/internet/statistics/hits/
Maar een statistieken script dat embedded is op een webpagina, zoals Google Analytics, kan niet weten of het plaatje gehotlinked is of niet
@jack maessen: wat bedoel je precies met:
"Maar een statistieken script dat embedded is op een webpagina, zoals Google Analytics, kan niet weten of het plaatje gehotlinked is of niet"
Kun je eens uitleggen wat je hiermee bedoelt?
Google Analytics gebruikt javascript op jouw webpagina's, het werkt dus alleen wanneer een van jouw pagina's geladen wordt. Wanneer plaatjes worden gehotlinked, worden jouw pagina's niet "geladen", en als zodanig ook niet betrokken bij Google analytics
Ah, op die manier... en stel nu dat op de andere site waar mijn plaatje op staat Google Analytics staat, zou er dan nog iets mee gebeuren, of ook niet? Want als je het zo zegt kun je dus in Google Analytics niet zien of iemand jouw bestanden hotlinkt?
Ozzie PHP op 19/01/2013 19:28:18:
AWstats is een simpel analyse toolkit voor access.logs en het kijkt in de apache access.log, het zou best kunnen dat AWstats dan vind dat er 105 bezoekers zijn geweest. Maar waarom zou iemand een plaatje van jou site willen gebruiken of hotlinken? Dat is toch vrij ongebruikelijk en mocht je dat constateren via je access.logs dan moet je het plaatje even beschermen tegen hotlinken en een klacht indienen bij de hotlinkende site.Ik vraag me af of een statistieken programma er rekening mee houdt of er een directe aanroep wordt gedaan, of een indirecte aanroep (vanaf een andere site).
Gewijzigd op 20/01/2013 22:17:16 door Aad B
Toevoeging op 20/01/2013 22:46:30:
Klopt Aad, per definitie wordt jouw bandbreedte gebruikt.En dat is natuurlijk een kwalijke zaak.
De belangrijkste reden voor hotlinking (denk ik) is dan ook de bandbreedte te reduceren bij de hoster.
Een andere reden wat ik me kan bedenken is het beperken van de data op je webserver (als je echt heel veel plaatjes op je website hebt), waardoor je minder storage nodig hebt.
Maar hotlinken is in principe gewoon stelen.
Echter... stel dat je hotlinking tegengaat, dan worden er neem ik aan ook geen afbeeldingen van jouw site in zoekmachines getoond. En dan ben je dus weer minder goed vindbaar... Dat lijkt me een groot nadeel.
Ozzie PHP op 20/01/2013 23:21:40:
In principe is het ook stelen, en daarom vraag ik me dus af of je je ertegen moet beschermen....
't Is maar hoe je het zelf bekijkt.
Ik heb sowieso nooit gevonden dat diefstal/stelen een juist woord is om te beschrijven wat gebeurt met content; trafiek van data; remix; ...
Als iemand mijn fiets steelt, ben ik die fiets kwijt. Met content gebeurt dit niet; alles wordt gekopiëerd.
Trouwens, het begrip piraat is nog veel belachelijker (piraten stelen boten).
maar ja ...
Uiteraard houdt niemand je tegen om je images buiten de root te zetten en alles via GD te regelen.
Op dat moment kan je elke request loggen. $_SERVER['HTTP_REFERER'] vertelt je vanuit welke webpagina de request is vertrokken. Daar kan je uiteraard filteren; een white- of black list maken met domeinen waarvan je wel of niet wil dat ze hotlinken; slechts een beperkte resolutie toelaten voor hotlinkers; ...
hotlinking kan perfect een logische keuze zijn. bv. een affiche voor een fuif staat op mijn site; die affiche wordt dan gepost op de fora van alle studentenkringen (of wie ook je doelpubliek is). Extra voordeel: je kan de affiche veranderen; bv. elke week wordt een extra verrassing zichtbaar (of fouten worden verbeterd).
Dan wordt die trafiek ook echt gebruikt voor het doelpubliek dat je zelf wil bereiken.
Dat is natuurlijk iets anders dan een website met miljoenen bezoekers die een foto op jouw site ziet; een hot link zet en jouw server opzadelt met een belachelijk hoge trafiek. Het lijkt me duidelijk dat dit soort jongens dit niet hoort te doen.
Dus - op de vraag of actie nodig is - afhankelijk van de concrete situatie kan het antwoord compleet variëren. Het is puur een kosten-baten-analyze. Is het de moeite waard ... ? Hoe veel energie steek je er in om hoeveel schade te vermijden? Dit lijkt me de meest relevante vraag.
---
En wat doet de analyze software?
Het lijkt me precies 1 van de taken van Google om zinvol te analyzeren.
bv. om het verschil te maken tussen HITS (afkorting voor how idiots translate success) en zinvollere getallen. Ik veronderstel dat ze dat ook doen. En als ze dat niet doen; doe het dan zelf; log zelf alles en bereken zelf wat de betekenis voor jou is.
"HITS (afkorting voor how idiots translate success)"
Haha, goeie! Die moet ik onthouden :-)))
Ik denk dat ik er voorlopig niks aan doe. En inderdaad, zoals jij zelf zegt kan het in sommige gevallen handig zijn. Ik stelde de vraag ook niet zozeer omdat iemand nu mijn content 'steelt', maar meer omdat ik bezig ben met het inregelen van de Apache configuratie en ik me afvroeg of hotlinking nog steeds iets is om rekening mee te houden. Ik kwam in een .htaccess bestandje van een paar jaar geleden wat rules tegen om hotlinking tegen te gaan. En op die manier begon ik erover na te denken... En zo kwam ik dan ook weer bij statistieken terecht. Is het gunstig voor je statistieken of voor SEO als een andere site jouw content toont.
Google kan meer aandacht geven aan url's die op een bepaalde marier is geformatteerd, maar ik zie niet in waarom dat hoeft.
Google kan even veel aandacht geven aan 'site.com/index.php?page=fotos&reeks=245&id=15' of 'site.com/fotos/245/15/' of 'site.com/fotos#245/15'.
Of het effectief zo is; lees hun richtlijnen (ik zou het niet weten).
Gewijzigd op 21/01/2013 12:20:41 door Kris Peeters
De exacte ins en outs van Google kent niemand. Dat is een goed bewaard geheim. Is een kwestie van proberen en kijken wat het beste werkt.
Jij vraagt basically: "Is er iets dat ik kan doen om meer punten te scoren bij Google?"
Indien het antwoord ja is; weet je zelf dat die score weinig betekent.
Ons soort volk, de scripter, is precies gespecialiseerd in het proberen bedotten van het systeem. Proberen hits uit te lokken; ajax requests sturen, ...
De grote jongens zijn daar nog veel kundiger in dan wij.
Daar komt nog bij dat het opportunisten, hackers, spammers, charlatans allerhande aantrekt.
(bv. Zolang mensen bereid zijn om te geloven in astrologie, zal je charlatans vinden die bereid zijn om horoscopen te verkopen; geef ze eens ongelijk)
Als het volk rangschikkingen maakt op basis van likes, followers, ... dan vragen we er toch zelf om dat mensen daar geld in zien.
Mensen die 5€ vragen om x aantal sites te liken; om te doen alsof ze je vriendin zijn op facebook...
Hehehe... voel ik daar wat frustraties? :-)))