Verslag DPC 2008
Na een hele maand ben ik eindelijk in de gelegenheid om een kort verslag te schrijven over de sprekers en onderwerpen van Dutch PHP conference 2008 (DPC 08).
Sorry dat ik jullie hier op heb moeten laten wachten.
DPC 08 werd georganiseerd in de RAI in Amsterdam. Ivo Jansch opent de dag met het gooien van wat Olifanten en een korte toelichting hoe de dag zou gaan verlopen.
Eerste spreker is Zeev Suraski.
Openend met een kort verhaal over het begin van PHP/ biografie voor de mensen die nog niet weten hoe Zeev betrokken is geraakt bij de ontwikkeling van PHP.
Hoe is PHP volwassen geworden:
1998: PHP 3 wordt gereleased en wordt gebruikt op 100.000 domeinen.
1999: PHP wordt gebruikt op 1 miljoen domeinen, op dat moment wordt de Zend Engine ontwikkeld.
2004: Yahoo kiest voor PHP, dit is een belangrijke stap geweest voor PHP, aangezien dit één van de eerste grote bedrijven is geweest die volledig om is gegaan naar PHP.
2005: IBM en Oracle volgen.
2006: Microsoft erkent PHP als een volledige taal en ondersteund de ontwikkeling van PHP zo goed mogelijk voor Windows.
PHP is nu een volwassen programmeer taal en steeds meer bedrijven ontdekken de kracht achter PHP. Door gebruik te maken van diverse frameworks zoals, CakePHP, symfony, Zend Framework is het mogelijk om goed koper, sneller en veiliger applicatie te ontwikkelen
( Het laatste deel is dan ook een rode lijn van de gehele dag)
Probeer niet alles opnieuw te ontwikkelen. PHP is een opensource taal, en functies en libraries worden vaak ook open source gepubliceerd. Gebruik deze mogelijkheden.
Tweede spreker is Marco Tabini
Hij is uitgever van PHP Architect.
Hij deed iedereen raar kijken met de Titel: Software and the taste of mayo
Wat is Mayo?
3 ingrediënten: olijf olie, lemoen & ei. ( in het franse kookboek )
Echter is de commerciële mayo in de winkels niet eens Mayo te noemen. Op de etiket zie je een hele lijst met ingrediënten met soms niet eens de basis erin. Het is een hoop conservering en smaak versterking om de Mayo lekkerder te laten smaken en langer te kunnen bewaren. Maar is het dan nog wel Mayo? Maar wat heeft dit te doen met software?
15 Jaar geleden was er alleen maar de core van het programmeren. Tegenwoordig wordt het echter steeds ingewikkelder. Je begint met een besturing systeem, een webserver, de programmeer taal, een framework, en daarop uiteindelijk je eigen code.
Om het idee van Moyo verder te vertalen vertelde Marco dat je altijd moet na denken over prestatie en schaalbaarheid van je code. Wat de kosten zijn en hoe deze opwegen tegen de prestatie en beheerbaarheid van de applicaties. Hij maakte hier een vergelijking met hoeveel bezoekers een pagina heeft en wat de kosten zijn per pagina. Denk hierbij aan het ontwikkelen en onderhouden.
Daarna ging hij verder op het beheren van de infrastructuur. Zijn conclusie : laat het iemand anders doen.. Zijn advies Amazon WebServices. Zover ik het nog kan herinneren was het mogelijk met Amazon WebServices makkelijker van capaciteit te vergroten. Zo is het mogelijk een website te schalen op zijn bezoekers aan tal zonder grote investeringen. Persoonlijk kreeg ik wel het idee dat Marco een kleine investering heeft ontvangen van Amazon en dat hij zijn boeken promoten.
Dit was het eerste deel van de dag. Na een korte break was het tijd om aan de “tracks” te beginnen. Ik had besloten om mij zelf wat meer over de frameworks te laten informeren.
Als eerste Derick Rethans
Hij verteld over het gebruik van eZ Components, een solide framework voor PHP applicatie ontwikkeling. eZ Components biedt components voor onder andere database, cache, image, authentication, templates, translation, mail, search, logging, etc. eZ Components is net als Zend Framework een components library die geimplenteerd en gebruikt kan worden naast je eigen code.
Het was duidlijk dat eZ components nog veel aan het verbeteren is en groeit. Zelf vond ik de Graph component het interessants. Dit onderdeel maakt het mogelijk om met een paar variabele een grafiek te maken en te tonen in Flash, GD of SVG. Hier voor hebben ze ook een grote keuze uit diverse effecten die je kunt toepassen op de grafieken. Voor meer informatie wil ik jullie zijn website verwijzen. http://derickrethans.nl/talks.php.
Opmerking, Door zijn sterk noord europees accent en de tijdsduur waarin hij zijn verhaal moet zien te klaren ( 45 min ). was presentatie wat onrustig en moeilijk te volgen.
De tweede presentatie was van Fabien Potencier (Founder of Sensio)
Dit was een indrukwekkende presentatie die mij kennis van ontwikkelen met een framework ver boven mijn kennis steeg. Het was interessant om te horen wat er allemaal mee mogelijk is maar eerlijk gezegd kan ik mij geen moment bedenken hoe ik het zou kunnen toepassen.
Fabian begon met de uitleg over de methode die Symfony gebruikt voor hun versies en ondersteuning. Symfony 1.0 is in 2007 gelanceerd en zal vast gehouden worden voor drie jaar. Elke maand zal er een update komen met alleen maar de cruciale bugs.
Symfony is een basis framework. Dit houd in dat je projecten gebouwd worden met deze basis. In tegenstelling met eZ en Zend kan sysmfony niet naast je huidige projecten toegepast worden.
De mooiste onderdelen vond ik de Form class en de Routing class.
De form class maakt het mogelijk om snel en dynamisch formulieren te maken.
Met de Routing class is het mogelijk om als waren mooie adressen te maken. Bijvoorbeeld
example.com/user/gebruikersnaam/info
Al met al is Symfony een simpel framework waar complexe applicaties mee gemaakt kunnen worden en zeker nog niet bruikbaar door mij.
De derde en laatste presentie was van Matthew Weier O'Phinney (Zend)
Matthew had weinig te melden over frameworks. Het verhaal van Matthew kwam op het volgende neer.
PHP is uit gegroeid tot een grote community met zowel senior professionals en beginners.
Deze beginners tot de professionals moeten de kwaliteit van hun code verhogen en standaardiseren.
Volgens Mathew kun je dat doen met de volgende punten.
-Documenteer je code vanaf het begin.
( Met de leuke Quote “Sry i dont have time to code”)
-Gebruik programmeer standaarden.
Met het advies naar hun eigen coding standaard. maak gebruik van document manage systeemen zoals PHP Doc, Docbook, Doxgen.
-Gebruik PHPUnit voor het testen en debuggen
-Versie beheer nondistrubuted : Sybversion . distributed : Darcs , Arch of GIT
-Maak gebruik van natuurlijk hun framework
Als laatst : Terry Chay
En deze sessie heb ik niet uitgezeten. Waarom?
Een uur lang gezeik aan horen over Ruby on Rail, Twitter en meer. Zelf je schoonmoeder die klaagt over je overmatig drank gebruik is nog beter te verdragen dan dit ventje!
Ben je wel geïnteresseerd wat Terry heeft te vertelen..
Alstublieft>http://terrychay.com/blog/article/amsterdam.shtml
Op zijn blog heeft hij wel briljante collums maar dan ben je niet noodgedwongen om een UUR naar het * te luisteren!
Al met al wil ik PHPhulp.nl bedanken voor deze dag. Ik hoop zo jullie een klein idee te hebben gegeven wat er op zo’n dag gebeurt en wat er wordt besproken.
Persoonlijk zou ik geen € 150 neer leggen voor zo’n dag. Ik ben natuurlijk maar een amateur en heb nog geen reden om daar te netwerken en vriendjes te maken. Ik weet nog gewoon te weinig om gezellig mee te kunne komen over Design partern , MVC model enz..
Een aantal bronnen
http://framework.zend.com/manual/en/coding-standard.html
http://git.or.cz/
http://derickrethans.nl/talks.php
http://www.phpdoc.org/
http://darcs.net/manual/
Groet,
Andreas Warnaar
Mod_Edit:
verplaatst naar php, daar kan die ook prima staan..
Gewijzigd op 01/01/1970 01:00:00 door Andreas Warnaar
Beter laat dan nooit zal ik maar zeggen. Valt mij een beetje tegen dat ze vooral elke keer hun eigen framework promoten. Als ze nu eens algemeen begonnen met het uitleggen waarom je met een framework zou moeten werken, lijkt mij een betere reden om mensen over te halen.
Bedankt in elk geval voor het delen van je ervaringen.
@PHPhulp (iedereen dus)
Misschien voor een volgende keer kijken of we iemand daarheen kunnen sturen die ervaringen heeft met het onderwerp van de bijeenkomst... Die kan veel (nuttige) informatie opsteken, en dat ook eenvoudiger delen denk ik. Misschien dat we daar als geheel meer aan hebben. (Dit vanwege: "Ik ben natuurlijk maar een amateur en ik heb (nog) geen reden om daar te netwerken en vriendjes te maken. Ik weet gewoon nog te weinig om gezellig mee te kunnen komen oer Design patern, MVC model enz..."
@Andreas bedankt voor je duidelijke verhaal
Ik denk dat hij op zich wel iets zinnigs zegt, maar dat je dat er wel heel vakkundig uit moet destilleren. Het aantal maal dat hij "fuck" zegt binnen een minuut, en dat aantal per minuut dan koppelen aan een letter... Misschien dat er dan iets zinnigs tevoorschijn komt. Anyway, hij was vast niet voor niets als laatste >:)
Het Amazon S3 verhaal zal waarschijnlijk over "cloud computing" zijn gegaan. Amazon S3, en ook Google AppEngine zijn daar een bekend voorbeeld van. Voorbeeld van zo'n host is ook Mosso (stond toevallig in een artikel in m'n feedreader) Het idee is dat je niet meer investeert in servers, maar in cpu-tijd. Je host regelt verder de servers en de infrastructuur tussen de servers, de clusters etc. Voor jouw als programmeur voelt het aan als één grote server. Dat rekening houden met schaalbaarheid komt hier ook weer deels terug. Je wilt zo min mogelijk cpu-tijd gebruiken, want cpu-tijd kost geld. Daarom ga je cachen, en efficiënt met je bronnen om. En dat maakt je applicatie deels weer een stukje beter schaalbaar. Ander kant van schalen zijn bijvoorbeeld database-clusters en bestanden. Waar sla je avatars op wanneer je website over 3 frontend webservers is verdeeld? En hoe doe je het met database-replicatie wanneer je een database-cluster hebt met een master en meerdere slaves? Hoe blijft de data in de slaves actueel (je wilt natuurlijk direct je wijziging kunnen zien als gebruiker) Als ik zo naar Google's AppEngine kijk lossen zij dit echt heel mooi op. Zij leveren de API en de databases, de webservers, de infrastructuur. Jij als programmeur hoeft je echt alleen nog maar te beperken tot je applicatie schrijven. Of hij nu op 1 computer draait, of verdeeld over meerdere datacenters die in andere delen van de wereld staan, dat regelt de cloud voor je.
Leuk om eens te lezen wat een niet-iedere-bijeenkomst-afrijzende PHP'er ervan vond :)