Wat betekenen die puntjes
Ik pas mijn stylesheet veel aan via kopieren van het internet.
Nu heb ik de css een beetje opgekuist en vind ik daarin een paar lijnen zoals
Kan iemand me dit verklaren?
een 2° vraag
is het een goed idee om alle mappen/folders naar 1 en dezelfde css te laten verwijzen of kan ik dit beter afzonderlijk houden?
Jan
tweede vraag...dat is helemaal eigen keuze...zijn het allemaal delen van 1 website, dan is dat handig..zijn ze van verschillende sites, dan juist weer niet...
2)
Het gebeurt beide. Vrij gebruikelijk is een style.css document.
Wat je kan doen: op style.css zet je alles wat gemeenschappelijk is. Dingen die specifiek zijn aan een bepaalde pagina, kan je apart zetten.
De ellipsis c.q. puntenreeks ... of … als één karakter (met Alt+0133 onder Windows) wordt inderdaad vaak gebruikt als weglatingsteken.
Bedenk altijd de voor en nadelen bij beide.
Alles in 1 css
Dit heeft als voordeel dat je pagina maar 1 http request hoeft uit te voeren en dus sneller laadt. Verder heeft het caching voordelen omdat je hetzelfde bestand gebruikt en de browser dus na de eerste keer als het bestand uit zijn cache kan vissen.
Nadeel is dat je wel elke keer een berg nutteloze css laadt die je op de specifieke pagina niet nodig hebt. Ook heeft het als nadeel dat als jij je css wilt aanpassen die hele berg door moet en niet bepaalde delen logisch kunt scheiden in verschillende bestanden. Dit is dus lastiger bij het ontwikkelen.
Verschillende bestanden
Dit heeft als voordeel dat je per pagina de juiste css kunt laden en dus over het algemeen minder hoeft te laden per pagina. Tevens kun je per pagina nog delen aanpassen, bijvoorbeeld de standaard tabel opmaak per pagina bepalen, zonder extra classes te hoeven geven.
Nadeel, het omgekeerde van hierboven, dus meer http requests.
Een andere optie is nog om een php script te maken die de css bestanden voor je laadt. Dus in plaats van direct een link in je html pagina op te nemen die de css sheets laadt, maak je de link naar het php script en dat php script laat je de css echoen. Met de juiste css headers maakt dat voor de browser niets uit.
Voordeel: 1 http request, maar toch je content kunnen scheiden.
Nadeel: je server moet er weer net iets meer voor doen (want een script uitvoeren), maar dat is op te lossen met goede caching (als het al een probleem vormt).
Allemaal bedankt