Beveiligingslekken gemeentewebsites
De VNG (Verenging van Nederlandse Gemeenten) gaat de lekken in gemeentewebsites onderzoeken. Vertrouwelijke interne documenten zijn op minstens 50 websites van gemeenten eenvoudig te bekijken of aan te passen. Daarnaast zijn gegevens van zowel burgers die ingelogd zijn met DigiD als persoonsgegevens van medewerkers van gemeenten en politie te bekijken.
Onderzoek
De VNG laat weten dat de lijst met de 50 onveilige gemeentewebsites (die nu op non-actief zijn gezet) niet actueel is. Volgens de VNG zijn er zeker nog 16 websites die dergelijke informatie bevatten en niet van gemeentes zijn of niet meer bestaan wegens herindelingen. De VNG gaat tijdens het onderzoek naar de lekken ook kijken naar oplossingen.
Oude Windows versies
De websites die te hacken zijn draaien op oudere Windows versies waardoor kwaadwilligen gemakkelijk bestanden kunnen muteren. De gemeentes Leudal (Limburg) en Rijen (Noord-Brabant) lieten zondag weten dat hun website wél veilig is en de gemeente Binnenmaas (Zuid-Holland) lieten weten het lek te onderzoeken nadat zij zaterdag op de ‘zwarte lijst’ kenbaar werden gemaakt.
Politiek
Deze lekken blijven in de politiek niet ongehoord. De tweede kamer gaat deze week een debat aan met Piet Hein Donner (binnenlandse zaken) over de beveiligingslekken in overheidswebsites. D66-Kamerlid Wassila Hachchi wil bij het bouwen van overheidswebsites gebruik maken van externe kennis, zoals hackers die tijdens de ontwikkeling gaan kijken naar beveiligingslekken om dit in de toekomst te minimaliseren of zelfs te voorkomen.
Gerelateerde nieuwsberichten
19/06/2012 'Bedrijven hacken aanvallers uit wraak'
28/12/2011 SMS en telefoongesprekken gemakkelijk af te luisteren
Er zijn 12 reacties op 'Beveiligingslekken gemeentewebsites'
Om te reageren heb je een account nodig en je moet ingelogd zijn.
PHP hulp
0 seconden vanaf nu