Cyberverzekeringen nemen een hoge vlucht

Toegevoegd door Bas IJzelendoorn, 13 jaar geleden

Cyberverzekeringen nemen een hoge vluchtEen cyberverzekering is binnenkort net zo normaal als een brand- of aansprakelijkheidsverzekering. Cyberrisico’s kunnen net zo goed de bedrijfscontinuïteit in gevaar brengen als dat dit zou komen door brand of diefstal. Jaarlijks lopen de kosten door cyberincidenten in de miljarden euro’s. Op de markt verschijnen steeds meer cyberverzekeringen, en dit zullen er in een rap tempo alleen maar meer worden.

Dit stelt het Verbond van Verzekeraars in hun position paper ‘Virtuele risico’s, echte schade’, welke afgelopen donderdag werd gepresenteerd tijdens de campagneweek Alert Online.

Steeds vaker komt cybercrime voor, wat de bedrijfscontinuïteit in gevaar brengt. De kosten door deze cyberincidenten lopen op dit moment al in miljarden euro’s per jaar. TNO schat deze kosten op 10 miljard euro. Er is op dit moment nog maar weinig aanbod voor deze vorm van verzekering, volgens het Verbond van Verzekeringen. Voorbeelden van cyberincidenten zijn dat een bedrijf wordt gehackt of dat zij het slachtoffer zijn van een DDoS-aanval.

De cyberincidenten worden vooral moedwillig gevormd buiten de organisatie door computerhackers of virussen. In een aantal gevallen gebeurt het door technisch falen van systemen of door menselijke fouten. De vraag naar het verzekeren van deze cyberrisico’s komt steeds vaker naar voren. Echter zijn er in Nederland nog maar weinig polissen voor op de markt.

De interesse naar cyberverzekeringen komt vooral vanuit bedrijven, die voornamelijk afhankelijk zijn ICT systemen en/of digitaal veel klantgegevens beheren als bijvoorbeeld webwinkel, welke vaak over honderden al dan niet duizenden contacten beschikken. De vraag komt zowel vanuit de kleine als grote bedrijven, omdat vaak deze schade aan data niet wordt gezien als materiële schade. De Reguliere aansprakelijkheidsverzekering biedt vaak enkel dekking voor zaak- en letselschade. Het financiële nadeel wat voortvloeit uit een digitaal incident wordt niet gedekt. Het Verbond stelt dat er op dit moment geen enkele traditionele verzekering is die digitale incidenten verzekerd.

Gerelateerde nieuwsberichten

23/01/2020 Microsoft waarschuwt voor lek in Internet Explorer
19/06/2012 'Bedrijven hacken aanvallers uit wraak'
13/02/2012 Maximum internet tarief in het buitenland

 

Er zijn 2 reacties op 'Cyberverzekeringen nemen een hoge vlucht'

PHP hulp
PHP hulp
0 seconden vanaf nu
 

Gesponsorde koppelingen
Ozzie PHP
Ozzie PHP
13 jaar geleden
 
0 +1 -0 -1
Ik begrijp het niet helemaal...

"Cyberverzekeringen nemen een hoge vlucht"

"Het Verbond stelt dat er op dit moment geen enkele traditionele verzekering is die digitale incidenten verzekerd."

Zijn die verzekeringen er nu al wel of niet? Of is er enkel behoefte aan?

Ik vraag me af in hoeverre dit een goede zaak is. Worden bedrijven hier niet heel slordig door? Ach, we hoeven onze klantgegevens niet te beveiligen. Mochten ze uitlekken, dan zijn we toch verzekerd! Of zouden die verzekeringsmaatschappijen eisen gaan stellen dat een bedrijf op voorhand aan allerlei technische eisen moet voldoen, en dat ze dan pas een verzekering mogen afsluiten? Maar dat zou ook raar zijn, want dan is zo'n bedrijf dus al beveiligd en hebben ze die verzekering niet meer nodig! Ik ben benieuwd hoe dit zich gaat ontwikkelen.
Bas IJzelendoorn
Bas IJzelendoorn
13 jaar geleden
 
0 +1 -0 -1
De vraag naar deze verzekering zal de komende tijd alleen maar toenemen (in elk gavel dat is wat het Verbond verwacht en stelt in hun Paper). Er zijn op dit moment al wel verzekeringen voor cyberincident (google: cyberverzekering). Met de traditionele verzekering wordt bedoeld: brand, diefstal en aansprakelijkheidsverzekering. Deze dekken de schade niet.

Ik ben van mening dat dit wel een goede zaak is, omdat er veel informatie over het net wordt gestuurd en DDoS aanvallen en het aantal nieuwsberichten over dat websitess gehackt zijn de laatste tijd alleen maar toeneemt.

Wat betreft de slordigheid denk ik niet dat dit direct aan de orde is. Het 'aantoonbaar' maken van werken wordt tegenwoordig alleen maar belangrijker. Op het moment dat je bij de verzekeraar aanklopt krijg je meestal ook de vraag wat heb je er aan gedaan om het te voorkomen.

Bij een diefstal verzekering hoef je niet aan te kloppen als je huis leeggeroofd is en je deur kon niet dicht en er zaten geen sloten op.

Om te reageren heb je een account nodig en je moet ingelogd zijn.

Labels

PHP nieuws opties

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.