PHP 5.4 stabiele versie
Er is een nieuwe stabiele versie van PHP uitgebracht, namelijk PHP 5.4. Vorige week werd nog aangekondigd dat PHP 5.4 RC8 uit was en de eerst volgende release candidate op 1 maart uitgebracht zou worden. Integenstelling is dit de stable release van de langverwachte versie PHP 5.4 geworden!
PHP 5.4 is een grote stap richting een nog professionelere ontwikkeltaal. Door de ondersteuning van bijvoorbeeld Traits wordt object georiënteerd ontwikkelen nog eenvoudiger.
Maar er zijn ook een hoop kleine dingen verbeterd en veranderd die het ons als ontwikkelaars eenvoudiger maken:
Kortere array declaratie:
Of object chaining direct aan de constructor:
Het is wel belangrijk in bovenstaande voorbeeld dat setSomeProperty en setAnotherProperty zich zelf terug geven (genaamd fluent-interface).
$this in closures
Vanaf PHP 5.3 zijn zogenoemde 'anonymous' functions ondersteund:
Vanaf PHP 5.4 is ook het keyword $this in closures ondersteund waarmee je functions van de closure class kan gebruiken in je closure.
'<?=' is nu altijd beschikbaar
Vanaf PHP 5.4 is <?= altijd ongeacht de PHP ini instellingen. Dit is vermoedelijk gedaan vanwege het feit dat in view scripts van veel frameworks (bijvoorbeeld Zend Framework) deze notatie erg gewenst was en ontwikkelaars het vervelend vonden om de short tag daarvoor in te moeten schakelen. In PHP 5.4 kun je dus de short tag uitschakelen (zodat <? niet meer is toegestaan om een script te starten) maar kun je vervolgens nog wel de <?= gebruiken om gegevens te printen in een view script.
Zo zijn er nog veel meer (nuttige) toevoegingen in PHP 5.4 en ook een aantal dingen weggehaald die deprecated waren. Als je nog dieper in de info wilt duiken:
PHP 5.4 migration guide
New features in PHP 5.4
Happy PHP'ing!
Gerelateerde nieuwsberichten
13/06/2024 PHP verhelpt kritiek beveiligingslek in Windows-versie
28/02/2024 LockBit website door politie gekraakt via mogelijk lek in PHP
08/05/2023 PHPhulp verhuisd
Er zijn 15 reacties op 'Php 54 stabiele versie'
Om te reageren heb je een account nodig en je moet ingelogd zijn.
PHP hulp
0 seconden vanaf nu