Vijf stappen om je website online te krijgen
We zien het heel vaak, een website met of zonder PHP maar hij wordt niet afgemaakt. Met deze tips zorg je ervoor dat je website online komt!
Stap 1: Zorg dat je alles duidelijk in kaart hebt
De eerste belangrijke stap is dat je voor ogen hebt wat het doel van de website is. Daarna, en of je het nu laat maken of zelf doet, is het belangrijk dat je de inhoud van je website duidelijk hebt. Maak een functioneel ontwerp. Welke pagina’s komen er, wat ga je op die pagina’s vertellen en wat kan de bezoeker doen?
Een functioneel ontwerp voor een website klinkt misschien moeilijker dan dat het is. Het brengt simpel gezegd alle functionaliteiten waarover je website beschikt in kaart. Dit kun je op verschillende manieren doen. Een veel voorkomende manier is om het in een boomstructuur te doen. Dit kan gewoon in Word en ziet er ongeveer als volgt uit als we de website van PHPhulp als voorbeeld nemen:
De homepagina beschikt over een overzicht waarop een samenvatting van de website te vinden is. Op de homepagina kunnen bezoekers verder klikken naar onderliggende pagina’s.
De homepagina bestaat voornamelijk uit overzichten. Er zijn overzichten te bekijken met:
- De laatste 4 nieuwsberichten uitgelicht met afbeelding, titel en omschrijving
- Acht aanbevolen tutorials
- Lijst met meer nieuwsberichten
- Live overzicht waarop nieuwe reacties verschijnen over de gehele website
- PHP poll waarin een stelling staat waarop bezoekers kunnen stemmen
- De laatste 2 toegevoegde PHP boeken
De linkjes in overzichtpagina’s zijn klikbaar en verwijzen naar het desbetreffende bericht.
Bezoekers van de website kunnen naast de live pagina op iedere pagina recente activiteiten bekijken via een tracker. Deze toont de laatste 10 forumberichten, de laatste 10 reacties, de laatste 6 scripts en de laatste 6 tutorials. Om verwachtingen te managen wat betreft de reactietijd is er een blokje aanwezig waarop staat hoeveel bezoekers en leden er online zijn.
Op deze manier schrijf je de hele website uit. Je forceert jezelf hiermee om na te denken over de inhoud van je website. Het is ook minder waarschijnlijk dat je zo iets belangrijks vergeet wat echt niet mocht ontbreken.
Stap 2: Ontwerp alle pagina’s van je website
Nu je weet wat er komt, is het veel gemakkelijker om een ontwerp te maken. Maak er iets moois van en vergeet niet alle elementen te ontwerpen die je hebt omschreven in je functionele ontwerp.
Verzin je iets nieuws waar je pas aan denkt tijdens het ontwerpen? Pas dit dan ook aan in je functionele ontwerp. Zo blijft alles op elkaar afgestemd en kan een eventuele PHP programmeur die je gaat helpen terugvallen op je functionele ontwerp. Doe je het zelf? Ook dan is het gemakkelijk om alles up-to-date te hebben.
Stap 3: Zet je ontwerp om naar een website
Je hebt nu exact duidelijk wat er komt. Nu kun je jouw website bouwen. Je kunt dit doen met behulp van een What You See Is What You Get editor, of je kunt het zelf coderen. Een eigen/zelf website maken via een gratis websitemaker is erg populair tegenwoordig. Ze worden steeds gemakkelijker in gebruik en maken de mooiste websites waarvoor je je niet hoeft te schamen. Maak je gebruik van een dienst die de codes voor jou schrijft, dan hoef je alleen de elementen op de juiste plek te slepen.
Bouw je liever zelf je website? Dan heb je natuurlijk de community van PHPhulp achter je staan. Op het forum kun je gemakkelijk vragen stellen over websites en hoe deze te bouwen.
Stap 4: Vul je website met teksten
Hier gaat het vaak mis. Je hebt een prachtige website maar je hebt geen teksten. Omdat je bij stap 1 al hebt bepaald wat er in komt, kun je nu heel gericht teksten schrijven en toevoegen aan je website. Super makkelijk, want je hoeft niet meer na te denken over wat gedaan hoeft te worden en je kunt gewoon je functionele ontwerp aanhouden.
Stap 5: Test uitgebreid en ga online!
Je hebt je website klaar, maar niets is vervelender dan typfoutjes of dingen die niet goed werken. Gebruik je formulieren? Zorg er dan voor dat je die goed test. Vul ze in en kijk of er ook daadwerkelijk een e-mailtje met de ingevulde waardes van het formulier in je inbox krijgt.
Werkt alles? Zet de knop om en publiceer je website! We hopen dat je wat hebt aan deze werkwijze en laat in je reactie je website zien, we zijn erg benieuwd!
Gerelateerde nieuwsberichten
09/05/2017 Hoe belangrijk zijn responsive websites tegenwoordig?
02/06/2014 Gratis SEO scan voor online marketing
18/11/2011 Online vertrappelt offline
Om te reageren heb je een account nodig en je moet ingelogd zijn.