HTML en CSS
HTML werd in 1991 bedacht door Tim Berners-Lee om wetenschappelijk documenten van het CERN toegankelijker te maken, het internet was immers vroeger alleen voor CERN gemaakt. Ook maakte hij de eerste webbrowser, waar netscape uiteindelijk uit voortgekomen is. Tijdens de opmars van internet in de jaren negentig werd HTML nog steeds gebruikt om websites op te bouwen. Vervolgens zijn er veel versies waar ik je maar niet mee lastig ga vallen. Momenteel zitten we aan het eind van HTML 4, aan het begin van HTML 5.
Met HTML gaf je structuur aan je website. Er was geen leuke opmaak, alleen structuur. Het internet was in eerste instantie namelijk bedoelt om documenten met elkaar te delen, niet om het gezellig te hebben!
In 1994 was de mensheid de saaie websites zat en werd CSS bedacht. Het duurde echter tot 1996 tot de eerste CSS echt uitkwam. (saillant detail: pas in 2000 was internet explorer 5 de eerste die CSS1 volledig ondersteunde). Weer een aantal versies verder zijn we nu aangekomen bij CSS3.
CSS bracht de presentatie, en de mooie opmaak!
En toen kwamen de problemen. Je wilde een mooie opmaak voor je site, bijvoorbeeld twee kolommen, en daar bestond geen HTML voor. De developers van toen waren natuurlijk slim, en gebruikten hier tabellen voor. Ging prima. Vervolgens werden tabellen een mode om je website vorm te geven, en nu zijn er nog zat mensen die het zo doen. Alles ging in tabellen, omdat het kan, en omdat het resultaat er goed uitzag, toch?