Testen voor het echt werk
Nu komt het echte werk. Je moet het bestand altijd beginnen met
. Het bestand wat je maakt moet altijd opgeslagen worden met de extensie naam.php. We gaan nu als eerste een test bestand maken of alles op de website of op je eigen computer goed is geinstalleerd.Bestandsnaam: info.php
Zet nu het bestand op de homepage of op je webserver en bekijk het resultaat. Als het goed is zie je nu allemaal instellingen van php onder anderen welke versie. Is dit niet het geval ga dan snel naar het forum en roep om hulp. Vermeld wel even welke foutmelding er wordt weergegeven.
Op regel 1 vertellen we aan de browser(Internet Explorer of Netscape) dat het om een php pagina gaat.
Op regel 2 roepen we een ingebouwde functie aan van php. Je hoeft op dit moment nog niks over functies te weten alleen het herkennen ervan is wel handig. Functies hebben altijd een naam gevold door een haakje open en dicht (). De functie zorgt er in dit geval dus voor om alle instellingen van php weer te geven. Let ook op de puntkomma ; deze geeft aan dat de regel is afgelopen. Wil je namelijk achter phpinfo() meer code typen dan herkent php dit dus als een nieuwe opdracht die hij moet verwerken. Vooral bij beginnende programmeurs wil het wel voorkomen dat ze een puntkomma vergeten als ze aaan het eind van een regel zijn gekomen. Op de laatste regel 3 sluiten we de php pagina netjes af.
Het echt werk
Nou dit was toch niet zo moeilijk? Gelukkig maar. Op naar de volgende opdracht namelijk een stuk tekst neerzetten doormiddel van een variabelen weer te geven.
Bestandsnaam: variabelen.php
Code (php)
1
2
3
4
5
2
3
4
5
<?
$mijnNaam = "Bjorn van der Neut";
echo "Dit is mijn naam: " . $mijnNaam . " echt waar.";
?>
$mijnNaam = "Bjorn van der Neut";
echo "Dit is mijn naam: " . $mijnNaam . " echt waar.";
?>
Regel 1: Weer het openen van de pagina
Regel 2: Hier geven we aan dat we een variabelen aanmaken. Alle variabelen in php beginnen met een dollar teken $. De naam van de variabelen is in dit geval mijnNaam. Over het algemeen moet je de naamgeving duidelijk houden zodat je over 10jaar nog precies weet waar die variabelen dient. Als ik de variabelen had genoemd $S1_G1 had niemand geweten dat in die variabelen mijn voornaam zou staan. Na de variabelen staat een = teken met daar weer achter Bjorn van der Neut tussen aanhalingstekens. Je verteld dus hier dat de variabelen $mijnNaam gevuld moet worden met de tekst Bjorn van der Neut. Als je een variabelen wilt vullen met een woord(string) dan moet deze altijd tussen aanhalingstekens staan. Wil je een variabelen vullen met een getal(integer) dan moet je hem zonder aanhalingstekens toekennen (bijvoorbeeld: $getal = 24;).
Op regel 3 staat een belangrijk commando namelijk echo. Dit commando geeft aan dat hij iets naar het beeldscherm stuurt(echoed). Als eerste staat er tussen aanhalingstekens gewone tekst. Vervolgens komt er een punt deze punt wil zeggen plak wat er achter de punt komt er aan vast. Achter de punt staat de variabelen $mijnNaam dit is dus in werkelijkheid de inhoud Bjorn van der Neut. Als laatste komt dan weer een punt(concatineren) met daarachter de afsluiting van de zin echt waar. Vergeet weer niet de ; om de regel af te sluiten. Dus hij laat op het scherm zien: Dit is mijn naam: Bjorn van der Neut echt waar.
Regel 4 sluit weer netjes de pagina af.
Final opdracht
Nu gaan we een paar dingen toevoegen en het script wordt nu ook wat langer.
Bestandsnaam: mijngegevens.php
Code (php)
Regel 4 is zoals eerder gezegd zonder aanhalingstekens geplaatst omdat het hier om een getal gaat en niet om een stukje tekst.
Regel 5 is een wiskundige berekening. Je zegt hier $leeftijd wordt huidige $leeftijd(48) gedeelt door wat er tussen de accolades staat (1*2, resultaat 2). Dus eigenlijk staat er dit: $leeftijd = 48 / 2. Dit is gewoon even om te laten zien dat je ook kan rekenen met php. Let wel op als je de accolades weg laat komt er als uitkomst 96 uit. Want dan weet php niet wat hij eerst moet uitrekenen en werkt hij het gewoon van links naar rechts uit. Dan doet hij dus dit: $leeftijd = 48 / 2 is 24. $leeftijd = 24 * 2, is dus 96.
Regel 7 is eigenlijk niks nieuws ik heb deze er alleen tussen gezet om nog even duidelijk aan te geven dat het niet uitmaakt hoe lang je de regel maakt d.m.v. de punt te gebruiken.
Regel 8 laat ik zien dat je dus ook gewone html tags kan gebruiken. Voor de moeilijkheidsgraad heb ik er nog even een variabelen kleur bij geplaatst. Let goed op dat ik aanhalingstekens neerzet dan een punt vervolgens de naam van de variabelen $kleur weer een punt en weer aanhalingstekens. Het is eigenlijk niks anders dan een stukje tekst neerzetten zoals op regel 7.
Eindconclusie
Je heb nu geleerd om met variabelen tekst en getallen neer te zetten en om deze gezamelijk te gebruiken in een zin d.m.v. de punt te gebruiken. Ook is er een begin gemaakt om te laten zien dat normale html tags gebruikt kunnen worden binnen in php. Volgende keer gaan we nog meer html tags gebruiken om een betere opmaak te krijgen en we gaan de pagina wat dynamischer maken door invoer van gebruikers te verwerken.