CodeIgniter cursus deel 1
>>>>We zullen beginnen met een kleine applicatie om u kennis te laten maken met het principe van CodeIgniter. Allereerst moet je de CodeIgniter-bestanden in de root-map van UsbWebserver zetten(tenzij je het pakket hebt gedownload: dan staat CodeIgniter er al in! Wij hebben de CodeIgniter bestanden 'tutorial' genoemd. Het lijkt mij het handigst als je dit ook doet). Als je UsbWebserver hebt aangezet ga je naar: http://localhost:8080/tutorial/. Je zult dan een welkom tekst van CodeIgniter zien. Ga naar de map UsbWebserver\htdocs\tutorial\system\application. Van deze map maak je namelijk het meeste gebruik in CodeIgniter. In deze map maak je vooral gebruik van de mappen models, views en controllers. Wij houden ons in deze tutorial alleen bezig met de mappen views en controllers omdat deze voor elke applicatie, hoe klein ook, nodig zijn. We maken in de controllers map een bestand aan genaamd webpagina met een PHP extensie (webpagina.php). In de views-map maken we een bestand aan home.php. Je kunt de bestanden ook anders noemen, zolang ze maar een PHP-extensie hebben. We beginnen met code in de controller te zetten namelijk:
We maken hier een class aan genoemd naar het controllerbestand, in ons geval is de class dus naar webpagina.php genoemd. Deze class wordt uitgebreid om gebruik te kunnen maken van alle ‘handigheidjes’ van CodeIgniter door er “extends Controller” aan toe te voegen. Vervolgens kunnen we in deze class functies zetten. We maken een standaard functie aan, namelijk de functie index.
Als je nu naar http://localhost:8080/tutorial/index.php/webpagina/index gaat zie je nu Hello World op het scherm verschijnen.
>>>>De url is in verschillende segmenten verdeeld. Het eerste segment in de url van het voorbeeld hierboven is index. Deze geeft aan welke functie er moet worden gebruikt. Het tweede segment is webpagina. Deze geeft aan welke class er moet worden gebruikt. Het derde segment is index.php, deze is standaard in CodeIgniter. CodeIgniter maakt het mogelijk om url’s minder uitgebreid te maken, je kunt namelijk met een aantal instellingen zorgen dat bepaalde segmenten van de url niet worden weergegeven.
Om te zorgen dat je de webpagina waarin Hello World verschijnd ook te zien krijgt als je alleen http://localhost:8080/tutorial/index.php intypt moet je de ‘hoofd-class’ aanpassen. Op het moment is ‘welcome’ als ‘hoofd-class’ ingesteld en zal CodeIgniter deze class gebruiken wanneer in de url niet wordt aangegeven welke class er moet worden gebruikt. Om dit op te lossen moet je naar de config folder in de application map gaan. Open routes.php. Vervang de regel
$route['default_controller'] = "welcome";
door
$route['default_controller'] = "webpagina";
>>>>Als je nu http://localhost:8080/tutorial/index.php opent zie je een witte pagina met ‘Hello World’ erin. Voor grotere applicaties is het niet zo handig om in de controller alles te vermelden wat er op het beeldscherm te zien moet zijn. Daarom laten we dit via de view gaan.
Inhoudsopgave
- Inleiding
- CodeIgniter cursus deel 1
- CodeIgniter cursus deel 2
- CodeIgniter cursus deel 3
- CodeIgniter-tutorial opdrachten