Wat is object georienteerd programmeren?

Object georienteerd programmeren (kortweg: OOP) houdt kortgezegd in dat je met klasses werkt. Deze klasses kun je vervolgens hergebruiken waar je het nodig hebt, en scheelt dus een hoop typwerk als je met een groot project of meerdere projecten bezig bent.
Binnen die klasses kan je functies definieren en gebruiken zoals je dat waarschijnlijk nu gewend bent.

Het voordeel van OOP is, zoals gezegd, dat je je classes kunt hergebruiken. Persoonlijk vind ik het het makkelijkst om ze in externe bestanden op te nemen met de extensie *.inc.php. FF tussen haakjes, gebruik als extensie niet alleen *.inc; mocht je een open dir hebben op je site dan kan je de inc gewoon lezen ben ik achter gekomen :s Als je *.inc.php gebruikt weet je voor jezelf dat het een include bestand is, en wordt het voor buitenstaanders een stuk moeilijker om gevoelige informatie uit je bestanden te halen!

Het nadeel van OOP is dat het vooral veel denkwerk vereist (misschien is dat ook wel een voordeel eigenlijk :P). Het is dus van belang dat je vooraf goed uiteenzet hoe je site/applicatie in elkaar steekt, anders ga je gegarandeerd de fout in (tenzij je een genie bent).
Verder brengt OOP je bij kleine projecten waarschijnlijk alleen in de war. Neemt niet weg dat ik deze tut geschreven heb voor iedereen die eens wil beginnen met object georienteerd programmeren. Niet alleen klinkt het stoer, het is mijns inziens ook een leuk opstapje naar de echte OOP programmeertalen zoals C++.

Maar goed, op de volgende pagina zal ik wat codevoorbeeld geven met object georienteerd programmeren, zodat je zelf kan beginnen hierin ;)

« Lees de omschrijving en reacties

Inhoudsopgave

  1. Wat is object georienteerd programmeren?
  2. Lekker zelf programmeren :P
  3. conclusie

PHP tutorial opties

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.