Dependency Injection

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

Full stack developer

Wat ga je doen als Full stack .NET developer Microsoft 365? Je stelt je op als sparringpartner voor het team en PO over toekomstige functionaliteiten, architectuur en mogelijke nieuwe producten. Je bent mede-verantwoordelijk voor het vertalen en omzetten van een user story in een passend technisch design. Je implementeert functionaliteiten op basis van een technisch design en user story. Je bent mede-verantwoordelijk voor het beheer van Azure DevOps, waaronder het beheer van GIT, Build Pipelines, Release Pipelines en geautomatiseerde testen. Hier herken jij jezelf in Hbo werk- en denkniveau of hoger aangevuld met relevante certificeringen en/of cursussen; Minimaal 3 jaar

Bekijk vacature »

Senior java ontwikkelaar integratie

Functieomschrijving Voor de gemeente Rotterdam zijn wij op zoek naar een senior java ontwikkelaar integratie. Taken Binnen een zelfsturend Scrumteam voer je geheel zelfstanding je opdrachten uit en levert het eindresultaat op aan het Integratieteam. Jij voelt je net als alle teamleden verantwoordelijk voor alle aspecten, vanaf de vraag tot en met de oplevering in productie. Je bent kritisch, je helpt de klant om zijn wensen helder te krijgen, je schrijft zelfstandig clean code die van hoge kwaliteit is, met bijbehorende unit- en integratietesten, je ondersteunt zo nodig bij deployments naar productie. Het Integratieteam bouwt componenten (Endpoints) op de ESB.

Bekijk vacature »

.NET Developer

Dit ga je doen Binnen het team bouw je aan een applicatie met andere .Net Developers, testers een Product Owner en een Business Analyst. Met het team wordt de backlog besproken. In overleg claim jij jouw deel en zorgt ervoor dat onderhoud en innovatie wordt gerealiseerd. Het project dat momenteel draait is het opgraden van de omgeving. Doorontwikkelen van de huidige applicatie; Overleggen met teamleden om de backlog te verdelen; Onderhouden van de huidige omgeving; Sparren met de business en het ophalen van nieuwe requirements. Hier ga je werken De organisatie is een van de grootste landelijke aanbieder van diverse

Bekijk vacature »

.NET Developer te Naarden

Bedrijfsomschrijving Voor mijn klant ben ik op zoek naar een .NET Developer om het huidige team te komen versterken. Deze organisatie bevindt zich in de logistieke sector, en zij hebben een eigen ERP systeem ontwikkeld dat zij inzetten ter optimalisatie van de logistieke processen van haar eindklanten. Deze organisatie bestaat inmiddels al ruim 20 jaar, waarbij zij een duidelijke missie hebben, namelijk: het werk van de eindklant makkelijker maken door de systemen die zij leveren. Ze werken over heel de wereld, wat deze organisatie een echte internationale speler maakt. Binnen de organisatie kenmerken ze zich door een dynamische en professionele

Bekijk vacature »

Oracle APEX developer

Wat je gaat doen: Als Oracle APEX ontwikkelaar bij DPA werk je samen met collega’s aan de meest interessante opdrachten. Je zult je ervaring met SQL, PL/SQL, JavaScript, HTML en CSS inzetten om wensen van opdrachtgevers te vertalen naar technische oplossingen. Je werk is heel afwisselend, omdat DPA zich niet beperkt tot een specifieke branche. Zo ben je de ene keer bezig binnen de zorgsector, de andere keer is dit bij de overheid. Wat we vragen: Klinkt goed? Voor deze functie breng je het volgende mee: Je hebt een hbo- of universitaire opleiding afgerond Je hebt 2 tot 5 jaar

Bekijk vacature »

Full stack .NET developer Microsoft 365

Wat ga je doen als Full stack .NET developer Microsoft 365? Je stelt je op als sparringpartner voor het team en PO over toekomstige functionaliteiten, architectuur en mogelijke nieuwe producten. Je bent mede-verantwoordelijk voor het vertalen en omzetten van een user story in een passend technisch design. Je implementeert functionaliteiten op basis van een technisch design en user story. Je bent mede-verantwoordelijk voor het beheer van Azure DevOps, waaronder het beheer van GIT, Build Pipelines, Release Pipelines en geautomatiseerde testen. Hier herken jij jezelf in Hbo werk- en denkniveau of hoger aangevuld met relevante certificeringen en/of cursussen; Minimaal 3 jaar

Bekijk vacature »

SQL ontwikkelaar

Functieomschrijving Voor een gave werkgever in regio Breda zijn wij per direct op zoek naar een SQL ontwikkelaar/ functioneel consultant. Hier wordt jij mede verantwoordelijk voor zowel de design en implementatie van SQL-databases als voor het verstaan van de processen van klanten naar het vertalen van deze processen naar IT-oplossingen. Jouw takenpakket komt als volgt uit te zien: Je test de ontwikkelde oplossingen om er zeker van te zijn dat deze voldoen aan de functionele specificaties en de behoeften van de organisatie; Je ontwerpt, ontwikkelt en implementeert SQL-databases om de data behoeften van de organisatie te ondersteunen; Je stelt op

Bekijk vacature »

.NET Developer

Functie omschrijving Jij gaat in de functie van Software Developer werken met C# en .NET framework. Jij gaat maatwerk software ontwikkelen en softwareoplossingen creëren. Daarnaast optimaliseer je de bestaande software. Oplossingen waar de klant echt iets aan heeft, jij krijgt er energie van op dit te realiseren. Je gaat werken in een Microsoft omgeving(ASP.NET) en gebruikt daarnaast C# en MVC. Samen met het huidige IT team binnen deze organisatie verwerk je de wensen van de klant tot een (eind)product. Bedrijfsprofiel Je komt te werken in een klein team van developers, die zich voornamelijk bezighouden met back-end development. Verder staat dit

Bekijk vacature »

Junior/Medior Front-end developer

Functie Als Front-end developer werk je intensief samen met 1 van de UX-designers en denk je mee over de gebruiksvriendelijkheid en design van onze web- en mobile apps. Je bent betrokken bij sessies met gebruikers om designs te valideren en usability van de app-in-wording te testen. Vervolgens gebruik je dit om samen met je team waarin ook back-end (.NET) developers zitten, te zorgen voor de realisatie van de best mogelijke apps voor studenten en docenten. Eisen • Je hebt een hands-on development en coding mind-set en werkt graag aan een high quality code base welke je consequent onderhouden kan worden

Bekijk vacature »

Lead developer (PHP, Symfony, DDD)

Functie Als Lead developer zorg je ervoor dat het team (bestaande uit zowel junior als ervaren developers) in staat is om de kwaliteit van de software (en code) verder te verhogen. In samenwerking met het team, de product owner en de andere lead developers zet je technische lijnen uit en bepaal je de prioriteiten per sprint. Lijkt het jou interessant om complexe problemen op te lossen en bijvoorbeeld een nieuwe applicatiestructuur in Symfony op te zetten? Dan komen wij graag met je in contact. Eisen • HBO werk- en denkniveau (ze kijken niet naar papieren, maar naar denkniveau, motivatie en

Bekijk vacature »

Lasrobot Programmeur

Over de functie Off-line programma’s maken die het beste resultaat bij de lasrobot mogelijk maken De programma’s met behulp van teach verder optimaliseren Proactief meedenken over oplossingen en over de juiste invulling van lasmallen Het lasrobotproces zoveel mogelijk optimaliseren Over het bedrijf Onze opdrachtgever is gespecialiseerd in de engineering, productie en assemblage van samengestelde plaatwerkproducten en monodelen uit metaal. Onze klant werkt samen met het team aan de mooiste producten van de toekomst. Binnen dit bedrijf staat een sterk team van specialisten op het gebied van industrial design, mechanical engineering, in-house prototyping en all-round projectmanagement. Met daarbij uiteenlopende kennis in

Bekijk vacature »

Medior/senior Back-end developer wanted!

Functie Because of the growth within the company, we are looking for reinforcement in the devlopmenttean. As a back-end developer you build the company software that helps us with the primary processes. A fun (internal) project in which you continuously develop the software! You will work in a small team, we have daily stand-ups and a scrum session every fortnight, led by our Scrum Master. During these sessions, you get the opportunity to present your ideas and discuss them with your fellow developers and the Product Owner. Within the development teams, we use Trello, Gitlab, Jiira, Confluence and Boockstack. They

Bekijk vacature »

Freelance JAVA / C# Developer

Functieomschrijving Ben je een ervaren freelancer of werk je in loondienst en ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Lees dan snel verder want wie weet is dit een leuke vacature voor jou! Voor een opdrachtgever in omgeving Delft zijn wij op zoek naar ervaren JAVA of C# Developers die graag op projectbasis willen werken. Je komt terecht bij een informele developers club die mooie projecten uitvoeren voor grote klanten. Het fijne van deze werkgever is dat je zelf mag beslissen hoe je te werk wilt gaan. Wil je als freelancer werken dan is dat OK. Wil je de zekerheid

Bekijk vacature »

Software Developer

Longship.io gaat de wereld veroveren met baanbrekende software en legendarische... pizza-avonden! Lees hier de vacature van IT Operations Manager! Bij Longship werken we met een team van 5 mensen aan software voor laadpaal operators. Longship is ontstaan in 2020 met als doel om de elektrische mobiliteitstransitie aan te jagen. We zijn nu al een wereldwijde speler doordat we continu voorop lopen in innovatie. Ons platform helpt het versneld elektrificeren van wagenparken, internationaal! Wij zijn een startup met grote ambities die we willen bereiken met een relatief klein en efficiënt team. Je krijg de kans om ontzettend veel te leren van

Bekijk vacature »

Frontend Developer - Leeuwarden

Als Frontend Developer bouw jij mee aan het onderwijs van de toekomst! In een scrum team werken met jonge en enthousiaste collega’s, moderne technieken, ruimte voor eigen ontwikkeling en op een proactieve wijze kunnen meewerken aan innovatie binnen het onderwijs. Magister is het state-of-the-art softwarepakket dat scholen in het voortgezet onderwijs op alle fronten ontzorgt. Van leerlingenadministratie tot het ondersteunen van individuele leerlijnen, van toegang tot digitaal lesmateriaal tot het plannen van het lesrooster. In de Magister app bedient Magister ruim 2,5 miljoen gebruikers waarvan, dagelijks meer dan 600.000 unieke. Hiermee is Magister de absolute marktleider in onderwijsland. Wat vragen

Bekijk vacature »
DonutsNL Donut

DonutsNL Donut

28/12/2019 21:59:08
Quote Anchor link
Hi Guys,

Ik doe een poging om het MVC model, de voor en nadelen, beter te begrijpen. Een van de uitdagingen die ik tegenkwam betrof het injecteren van afhankelijkheden in bijvoorbeeld een specifieke controller en daarbij te blijven voldoen aan het idee van object isolatie (en geen tight coupling).

Zoekende op het internet vond ik uiteenlopende oplossingen en patronen om hiermee om te gaan. Veel van deze voorbeelden vond ik echter bijzonder complex, zeer slecht leesbaar of te abstract (veel werk en code). Daarbij ontstond het idee om hiermee in mijn hobbyapplicatie anders om te gaan.

In mijn huidige implementatie zoekt mijn dispatcher naar specifieke comments (mbv PHP tokenizer) in de te laden controller file en injecteert de gewenste objectreferenties op basis van de daar aangetroffen instructies. Zie onderstaande image.

Ik ben echter benieuwd naar redenen en jullie ervaringen waarom deze aanpak af te raden is.

Ook zou ik graag willen begrijpen waarom veel implementaties uiteindelijk zo complext lijken te worden.

Alvast bedankt voor jullie gedachten.

Grt Donuts,


Afbeelding
Gewijzigd op 30/12/2019 12:14:06 door DonutsNL Donut
 
PHP hulp

PHP hulp

21/05/2024 10:15:12
 
Rob Doemaarwat

Rob Doemaarwat

30/12/2019 07:54:00
Quote Anchor link
Niemand? Vooruit dan, hierbij wat ongezouten opmerkingen:
1) "waarom veel implementaties uiteindelijk zo complext lijken te worden" -> zie bovenstaand voorbeeld.
2a) Persoonlijk heb ik een hekel aan dit soort pseudo-code-in-comments. Als het code is schrijf het dan als code, ipv dat een aparte parse slag, vermoedelijk met wat caching, allerlei "magische dingen" doet.
2b) Eigenlijk heb je hier dus toch gewoon een tight coupling gemaakt?
3) Het is "Dependency injection" (alhoewel: "Depen-dancy" ook wel een grappig - swingend - woord is).
Gewijzigd op 30/12/2019 08:35:53 door Rob Doemaarwat
 
DonutsNL Donut

DonutsNL Donut

30/12/2019 12:30:41
Quote Anchor link
Bedankt voor de FB, al kan ik niet zoveel met de eerste opmerking.

Aangaande 2a, Implementatie van bovenstaande betreft ongeveer 5 regels code, zonder caching of andere moeilijke dingen. Anders dan een persoonlijke voorkeur lees ik weinig technische argumentatie. Mijn doel met deze impl is gemak en flexibiliteit, hetgeen ook het doel lijkt te zijn van complexere implementaties. De vraag of er technische argumenten zijn deze aanpak wel/niet te gebruiken blijft.


De overige punten zetten me aan tot nadenken over of het corrigeren van :)... waarvoor dank.

:dance:
Gewijzigd op 30/12/2019 12:31:14 door DonutsNL Donut
 
Rob Doemaarwat

Rob Doemaarwat

30/12/2019 21:02:36
Quote Anchor link
DonutsNL Donut op 30/12/2019 12:30:41:
al kan ik niet zoveel met de eerste opmerking.

In elk framework zal het in 1e instantie wel "simpel" begonnen zijn, maar zijn er in de loop der tijd steeds meer toeters en bellen bij gekomen. Als je dan halverwege instapt is het vrij complex. Omdat je dit nu zelf ontwikkelt ben je er vanaf T=0 bij (en bouw je alleen die functies in die je nodig hebt), waardoor je het zelf 100% blijft snappen en logisch vindt.

DonutsNL Donut op 30/12/2019 12:30:41:
zonder caching of andere moeilijke dingen

Dus elke keer als je dit bestand "include" (evt. via autoloading) is er ergens een trigger die het nogmaals in PHP tokens omzet, de juiste commentaar-regels er uit vist, en daar nog wat magisch doet? Wat doet dat me je performance? ("normale frameworks" cachen dit soort "annotations" - het liefst een PHP formaat, zodat het nog weer eens door de OPcache wordt gecached).
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

30/12/2019 23:27:55
Quote Anchor link
Ik hou ook niet van allerlei ingewikkeld taalgebruik. Daarom gewoon in simpele woorden:

De kracht van OOP ligt in het feit dat je classes kunt herbruiken. Iedere class moet je zien als een losstaand "ding".

Stel je hebt een class die banden op een auto monteert (ja, je moet wat hè ... het gaat om het voorbeeld), dan wil je dat die ene class banden kan monteren op iedere auto en kan omgaan met alle soorten en maten banden van allerlei merken. Je wil niet dat je voor ieder type band / type merk / afmeting / type auto een aparte class moet schrijven.

Die class moet dus super onafhankelijk zijn. Hij moet nergens aan gebonden zijn, niet aan een bepaald type band, niet aan een bepaalde afmeting, niet aan een merk enz.

Je vroeg: "Ik ben echter benieuwd naar redenen en jullie ervaringen waarom deze aanpak af te raden is."

Jouw aanpak is af te raden omdat je in de class zelf hebt aangegeven welke andere classes er gebruikt moeten worden, en dat wil je niet. De wijze waarop je dat doet (in jouw geval via een comment), doet daarbij niet terzake.

Om even terug te komen op de class die de banden monteert ... in feite zeg jij nu in jouw comment "gebruik altijd sleutel X met maat 8 om een band te monteren". Die sleutel X met maat 8 zit nu dus "vast" aan jouw banden-monteer-class. En dat wil je niet, want wat als je ineens andere banden wilt monteren waarvoor sleutel Q met maat 3 benodigd is? Dan werkt je class ineens niet meer.

Wat je dus wil, is "van buitenaf" de sleutel aangeven aan de banden-monteer-class. Op die manier kun je telkens een andere sleutel meegeven:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
<?php

$sleutel_type
= 'Q';
$sleutel_size = '12';

$banden_monteren = new BandenMonteerClass($sleutel_type, $sleutel_size);

$banden_monteren->start();

?>

En vervolgens als je andere banden wilt monteren:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
<?php

$sleutel_type
= 'L';
$sleutel_size = '4';

$banden_monteren = new BandenMonteerClass($sleutel_type, $sleutel_size);

$banden_monteren->start();

?>

Hoop dat dit het iets duidelijker voor je maakt.
Gewijzigd op 30/12/2019 23:30:05 door Ozzie PHP
 
Ward van der Put
Moderator

Ward van der Put

31/12/2019 17:13:20
Quote Anchor link
Je code werkt eigenlijk meer concreet zo:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
<?php
class beheerController extends baseController
{
    const AUTH_PROVIDER = 'libs\OAuthProvider';
    const TEST_KEY      = 'libs\tplHandler';

    public function __construct(object $model, array $injections)
    {

         // ...
    }
}

?>


Je dependencies zijn in wezen gewoon class constants, alleen heb je de definities verplaatst van echte constanten naar comments. Daar zie ik geen goede reden voor: het is een onlogische omweg.
 
Ad Fundum

Ad Fundum

30/04/2020 11:05:45
Quote Anchor link
Een waarschuwing vooraf: MVC is ouder dan PHP en oorspronkelijk niet bedoeld voor stateless code.

Scheiding van het gegevensdomein ('Model') komt al met het gebruik van een database. Je zou in PHP kunnen volstaan met het Active Record patroon dat PHP objecten automatisch vult door het uitlezen van structeren in de database. Maar het gegevensdomein reikt bijna altijd verder dan een enkele tabel. Je kunt tabel-oversteigende SQL-queries in Models stoppen via heredoc, nog beter zou zijn om ze als views en functies in de database te schrijven.
Afhankelijk van je perceptie van de functie van een database kan je kiezen voor ORM, waarbij de gegevensstructuur in PHP wordt gedefineerd en de database als slaaf gezien kan worden van je scripts. Dit patroon is nog niet eens zo onlogisch gezien de geschiedenis van MySQL. Maar wanneer je vindt dat de database server de eigenaar is van de gegevens en garanties moet kunnen geven over de consistentie er van, en dat er naast jouw client in PHP nog andere clients zijn die van dezelfde data gebruik maken, is ORM ineens geen logische keuze meer. Laat de database vooral doen waar het goed in is, in ieder geval beter dan PHP. Het komt de systeemprestaties ten goede.

Scheiden van de presentatie ('View') van gegevens is lastiger, omdat er dankzij de browser meerdere abstractielagen bestaan. De structuur van de presentatie is doorgaans in HTML5, de layout in CSS, interactiviteit in JavaScript. Een veelgebruikte manier om hier mee om te gaan is om alles zo goed als het gaat maar in templates te stoppen, met bijbehorende 'widgets'. Maar je kunt er ook voor kiezen om te denken in gebruiksinterface-componenten, en hiervoor voorzieningen te maken zoals PHP-objecten voor formulieren, tabellen, knoppen, die pas in een later stadium worden vertaald naar HTML, CSS en JS.

Dan heb je nog de regelaars ('Controller') voor de 'business-logic', die nog wel eens wordt misbruikt voor allerlei andere code die er eigenlijk niet in thuis hoort. Een oorzaak hiervan is dat veel mensen er in eerste instantie vanuitgaan dat een View niet direct een Model mag bevragen. Maar dit mag juist wél met MVC. Een View hoeft het dus niet te doen, maar het mag wel, waardoor een Controller minder hoeft te doen. Een View mag uitdrukkelijk _niet_ de data van een Model muteren, dat moet altijd via een Controller.

Voor alle objecten die in een framework voor komen wordt gezegd dat het gemakkelijk te testen moet zijn, met als voorwaarde dat objecten zelf geen nieuwe objecten mogen aanmaken. In plaats daarvan moeten alle andere objecten die een object nodig heeft, worden meegegeven ('Dependency injection'). Dat kan via constructors, of methoden. Het is gemakkelijk om de weg kwijt te raken als je een grote hoeveelheid objecten moet beheren. Veelgebruikte frameworks bieden bijvoorbeeld service locators aan, maar dat wordt ook wel weer gezien als een anti-patroon. Dan kan je beter het factory-patroon gebruiken, wat meer werk is om op te zetten maar wat uiteindelijk minder verwerkingstijd kost.

Volgens de stichter van PHP, Rasmus Lerdorf, is het niet goed mogelijk om een raamwerk te maken dat geschikt is voor meerdere soorten applicaties: https://www.youtube.com/watch?v=DuB6UjEsY_Y

De tweede beste optie die dan over lijkt te blijven is om zelf maar een raamwerk te schrijven dat geschikt is voor de eigen applicatie, waarbij je niet moet schromen om goede adviezen en (waar dat mag) code van andere raamwerken over te nemen.
Gewijzigd op 30/04/2020 11:11:53 door Ad Fundum
 



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.