Hoe agenda afspraken opslaan?

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

Back End Developer

Als Back End developer bij KUBUS houd je je bezig met het ontwikkelen van de (web)applicatie en services van BIMcollab. Je hebt een focus op de back end van onze software, daarvoor werken wij hoofdzakelijk met C# en .NET. Wij hanteren een full-stack benadering, wat betekent dat je naast de back-end ook meehelpt bij andere onderdelen van de code. Als softwarebedrijf bevindt KUBUS zich in een unieke positie. We bouwen aan onze eigen producten die wereldwijd door tienduizenden gebruikers worden gebruikt. Ons bedrijf heeft precies de juiste grootte: groot genoeg om echt impact te maken in de markt, maar klein

Bekijk vacature »

Medior Java developer

Wat je gaat doen: Of beter nog, wat wil jij doen? Binnen DPA GEOS zijn we dan ook op zoek naar enthousiaste Java developers om ons development team te versterken. Als Java developer werk je in Agile/Scrum teams bij onze klanten en daarbij kun je eventueel ook andere ontwikkelaars begeleiden in het softwareontwikkelproces. Verder draag je positief bij aan de teamgeest binnen een projectteam en je kijkt verder dan je eigen rol. Je gaat software maken voor verschillende opdrachtgevers in jouw regio. Je bent een professional die het IT-vak serieus neemt en kwaliteit levert. Je leert snel vanwege je diepgaande

Bekijk vacature »

Productontwikkelaar Food

Wat ga je doen Als Productontwikkelaar Food ga je nieuwe producten ontwikkelen en bestaande producten verbeteren. Je bent hierbij betrokken bij het gehele proces: van productconcept naar proefreceptuur, het realiseren va het product (op kleine schaal) en het testen van producten in een productieomgeving. Verder: Bewaak je de status van verschillende fases van productontwikkeling en lever je tijdig de benodigde data aan Ben je bezig met de optimalisatie van oude en nieuwe recepturen Begeleid of organiseer je proefsessies (sensorisch onderzoek) in het team en/of bij klanten Onderhoud je contacten met de klanten, leveranciers van grondstoffen e.a. externe partijen Houd je

Bekijk vacature »

C# .NET Software Ontwikkelaar

Functie omschrijving Gezocht: Software Developer C# .NET voor een dynamische organisatie! Ben je onlangs afgestudeerd of ben je toe aan de volgende stap in je professionele carrière? Lees dan verder! We zijn momenteel op zoek naar een Software Developer die klaar is voor een nieuwe uitdaging en die onze eindklant in de regio Arnhem kan versterken. In deze functie werk je aan verschillende projecten en bezoek je vaak klanten. Je kunt een rol verwachten met veel uitdaging, diversiteit en verantwoordelijkheid. Bedrijfsprofiel Binnen welke organisatie ga je aan de slag? Je gaat werken bij een organisatie die zich specialiseert in het

Bekijk vacature »

Delphi developer

Functie Als Delphi developer ga jij aan de slag in een team met twee andere ervaren Delphi programmeurs waaronder de Hoofd programmeur. Als team zijn jullie verantwoordelijk voor de doorontwikkeling van jullie bestaande applicatie. Daarnaast zijn jullie verantwoordelijk voor het onderhouden van deze applicatie en het oplossen van eventuele bugs. Eisen - HBO werk en denk niveau; - Minimaal één jaar ervaring met Delphi; - Goede beheersing van de Nederlandse taal in woord en geschrift; - Jij bent zelfstandig, maar kan ook in team verband werken. Aanbod - €3000,-- €4000,- op basis van jouw kennis en ervaring; - 8% vakantiegeld;

Bekijk vacature »

Delphi Programmeur

Functie omschrijving Onze opdrachtgever is gespecialiseerd in kantoor-bedrijfssoftware en zit gevestigd in omgeving Numansdorp. Als programmeur ben jij bij dit bedrijf met het volgende bezig; Je vertaalt technische en functionele ontwerpen naar kwalitatieve software. Je ontwikkelt, ontwerpt en test software. Je maakt daarbij veel gebruik met de volgende tools & technologieën: Delphi 10.3 (Rio), QuickReport 6. Je krijgt in deze rol veel vrijheid en verantwoordelijkheid. Je levert projecten van A - Z op, en werkt daarbij projectmatig en gestructureerd. Bedrijfsprofiel Dit bedrijf richt zich op maatwerk software oplossingen. Deze software oplossingen worden ingezet in de financiële branche. Het betreft een

Bekijk vacature »

Mendix Consultant / Developer

Dit ga je doen Het in kaart brengen en analyseren van de functionele wensen van de klant rondom Mendix applicaties; Het fungeren als sparringpartner voor de (interne) klanten; Het opstellen van requirements en het vertalen hiervan naar technische mogelijkheden; Het opstellen van user stories; Het bouwen van de Mendix applicaties in samenwerking met jouw team of zelfstandig; Het testen van op te leveren software en het zorg dragen voor de implementatie; Trainen van gebruikers in het gebruik van de applicatie; Werken in een Agile omgeving. Hier ga je werken De organisatie begeeft zich in de retail branche en focust zich

Bekijk vacature »

PHP Developer gezocht!

Functie omschrijving Wij zijn op zoek naar een PHP Developer! Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging? Lees dan snel verder! Voor een organisatie in de regio Utrecht die zich bezighoud met het verbeteren van de medicatieveiligheid zoeken wij een Software Developer. In deze functie zijn wij op zoek naar een slimme en enthousiaste Developer die interesse heeft in farmacie, logistiek en ICT. Daarnaast beschik je over een goed analytisch vermogen en ben je van nature gestructureerd en resultaatgericht. Je moet in deze functie daadkrachtig, flexibel en communicatief goed zijn. Je verantwoordelijkheden bestaan uit: Object georiënteerd programmeren; Werken in

Bekijk vacature »

PHP Developer (junior functie)

Functie omschrijving Ben jij een starter en wil je werken bij een jong en leuk bedrijf? Lees dan verder! Wij zijn op zoek naar een PHP Developer binnen een junior functie. Binnen dit bedrijf gaat het om persoonlijke aandacht en ontwikkeling! Je komt te werken voor een leuk communicatiebureau die alles op het gebied van online en offline communicatie doet. Dit doen zij voor verschillende branches, waardoor je aan diverse soorten projecten mag werken, dit maakt deze baan erg leuk! Daarbij werk je aan een door hun zelf ontwikkeld framework welke goed leesbaar is. Je maakt voor bedrijven op maat

Bekijk vacature »

Consultant Low Code Developer

Functie omschrijving Heb jij verstand van datamodellering, NO CODE Platformen en kun jij het aan om projecten te leiden? Ben jij toe aan een nieuwe uitdaging en ben jij HBO afgestudeerd in de richting van IT? Voor een mooie opdrachtgever in omgeving Delft zijn wij op zoek naar een No Code developer die zich bezig gaat houden met het optimaliseren van bedrijfsprocessen bij klanten. Onderdelen functie Je gaat geen code kloppen maar bedenken hoe applicaties eruit moet komen te zien. Je gaat werken met een non code platform, je kunt denken aan Mendix of Betty Blocks. Je bent verantwoordelijk voor

Bekijk vacature »

Front-End Developer

Als Front-End Developer bij Coolblue verbeter je de gebruiksvriendelijkheid van onze webshop voor miljoenen klanten. Wat doe je als Front-End Developer bij Coolblue? Als Front-end Developer werk je aan de gebruiksvriendelijkheid van onze webshop voor miljoenen klanten. Je vindt het leuk om samen te werken met de UX designer om stories op te pakken. Je krijgt energie van het bedenken van creatieve oplossingen en presenteert dit graag binnen het team. Daarnaast ben je trots op je werk en verwelkomt alle feedback. Ook Front-end Developer worden bij Coolblue? Lees hieronder of het bij je past. Dit vind je leuk om te

Bekijk vacature »

Back-end Software Developer

Functie omschrijving Ben jij op zoek naar een uitdagende development functie bij een klein gespecialiseerd softwarebedrijf? Wil jij graag hybride werken (combi tussen thuis + kantoor), loop jij warm voor maatwerk software en voel jij je prettig in een informele cultuur? Zoek dan niet verder! Reageer direct! Voor een gewilde werkgever in omgeving Tilburg zoeken wij een back-end software developer met een aantal jaar werkervaring. Je gaat werken voor een klein softwarebedrijf dat gespecialiseerd is in de ontwikkeling van integratiesoftware. Jouw werkzaamheden zien er als volgt uit: In een klein team met 4 ontwikkelaars houd jij je bezig met afwisselende

Bekijk vacature »

Oracle APEX developer

Wat je gaat doen: Als Oracle APEX ontwikkelaar bij DPA werk je samen met collega’s aan de meest interessante opdrachten. Je zult je ervaring met SQL, PL/SQL, JavaScript, HTML en CSS inzetten om wensen van opdrachtgevers te vertalen naar technische oplossingen. Je werk is heel afwisselend, omdat DPA zich niet beperkt tot een specifieke branche. Zo ben je de ene keer bezig binnen de zorgsector, de andere keer is dit bij de overheid. Wat we vragen: Klinkt goed? Voor deze functie breng je het volgende mee: Je hebt een hbo- of universitaire opleiding afgerond Je hebt 2 tot 5 jaar

Bekijk vacature »

Front-end developer (Medior/Senior)

Functie Het front-end team bestaat momenteel uit 4 collega’s en is hard aan het groeien! Samen leveren jullie een essentiële bijdrage aan de applicaties die ze voor hun klanten realiseren. Je werkt in het front-end team samen met de back-end teams en product owners om te zorgen dat de applicaties een fijne gebruikerservaring opleveren. Jouw expertise zorgt ervoor dat de juiste keuzes gemaakt worden qua techniek en ontwerp, van back-end tot aan gebruiker. In samenspraak met je team bepalen jullie de beste keuze voor techniek. Ook is er altijd ruimte om nieuwe technieken te ontdekken. Eisen • Je hebt gedegen

Bekijk vacature »

Java Developer (Training And Simulation)

Wat jij doet Je zou onze Java Developer zijn en nauw samenwerken met je Product Owner, Software System Engineer, Scrum Master en andere Developers. Samen draag je bij aan een multidisciplinair en zelf organiserend Agile team. De rol is zeer afwisselend en bestaat uit, maar is zeker niet beperkt tot: de-risk en prototype onbewezen simulatietechnologieën; simulatiekaders ontwikkelen voor gebruik door andere teams; je bent goed in het begrijpen van ingewikkelde ideeën; heeft de mogelijkheid om nauw samen te werken met grote internationale klanten, leveranciers en overheden om onze oplossingen, vastleggingsvereisten, enz. te definiëren en te presenteren. Ben jij het? Wij

Bekijk vacature »
Mark Hogeveen

Mark Hogeveen

21/02/2022 20:29:26
Quote Anchor link
Ik maak een applicatie met een agenda functie.
De agenda is een soort grid waarin je de dagen van de maand ziet, zoals een typische kalender.

De afspraken tabel in MySQL:
agenda_id In de applicatie kan een gebruiker eventueel meerdere agenda's maken.
user_id Gebruiker die de afspraak heeft gemaakt.
title Korte tekst afspraak
descriptionRuimte voor langere tekst.
start_date Begindatum/tijd van afspraak
end_date Einddatum/tijd van afspraak
location Veld voor locatie/adres van afspraak.

Als ik een specifieke agenda wil weergeven, en het weergavebereik is bijvoorbeeld een maand, haal ik alle afspraken op uit de database die een begin- of einddatum hebben binnen het weergavebereik.
Ik krijg dan een resultset uit de database met de afspraken die in het huidige relevante "bereik" liggen dat ik nodig heb om de agenda te tonen aan de gebruiker.
Vervolgens maak ik een array van AgendaDay objecten (is een class), met het aantal elementen gelijk aan het aantal dagen in de weer te geven periode.
De AgendaDay class heeft op zijn beurt een array voor de afspraken die op die dag plaatsvinden.

Ik pak dus de afspraken uit de resultset van de database, en zet deze in de juiste AgendaDay objecten die corresponderen met de dag waarop de afspraak valt.

De data structuur bestaat dus uit een array van AgendaDay objecten, die op hun beurt de afspraken in zich hebben.

Nu heb ik meerdere bedenkingen:
- Het is mogelijk dat het beginmoment en eindmoment van een afspraak op verschillende dagen ligt. Ik zou dan bijvoorbeeld dezelfde afspraak in twee AgendaDay objecten kunnen zetten om dit te tonen in de browser.
- Het kan zelfs zo zijn dat een afspraak meerdere dagen duurt (zoals een vakantie). Dat zou betekenen dat nog veel meer AgendaDay objecten dezelfde afspraak kunnen bevatten om deze te kunnen tonen.
- Het kan zijn, dat een afspraak de grens tussen maanden overscreidt.

Ik vraag me dus af of dit wel de juiste aanpak is, en of het wel handig is.

Ook wil ik in de toekomst een functie implementeren waarmee de gebruiker een herhaalde afspraak kan toevoegen aan zijn agenda. Dus een afspraak die structureel elke week/maand in de agenda staat.

Het blijkt nog best ingewikkeld te zijn soms, als je er goed over nadenkt.
Heeft iemand ideeën of tips misschien?
Gewijzigd op 21/02/2022 20:51:33 door Mark Hogeveen
 
PHP hulp

PHP hulp

09/05/2024 13:19:54
 
Ad Fundum

Ad Fundum

21/02/2022 20:44:01
Quote Anchor link
Zoals ik het zie heeft de kalender drie technische lagen in het kader van MVC:
- de database is het model
- PHP verzorgt de 'business logic'
- de browser is de view

Om de kalender weer te geven is CSS grid een goed idee. Ik zou in PHP dan wel 1 kalender-object maken per afspraak en niet meerdere. Bij het tekenen van de HTML en de CSS kan je het opsplitsen in meerdere dagen. Als een afspraak langer duurt dan kan worden weergegeven kan je er een icoontje bij zetten, een beetje als 'z.o.z.', zoals een pijl naar rechts.

Afspraken herhalen is lastiger. Dan moet je je database goed op orde hebben. Herhaalpatronen worden door eindgebruikers vaak aangegeven in dagen (zie bijvoorbeeld Microsoft Outlook), dus ziet het er logischer uit wanneer afspraken niet langer dan een dag kunnen duren. Voor de meeste eindgebruikers is dat geen probleem. In een papieren agenda moet je ook op meerdere aparte dagen invullen dat je vakantie hebt.

Of je de afspraken opslaat in dagen is aan jou. Het hoeft niet, je kan ook een herhaalpatroon gebruiken voor het inplannen vanuit de startdatum van een afspraak.
De andere manier is om in de database je te beperken tot 1 afspraak per dag, en als afspraken langer duren plan je meerdere dagen in en raap je ze in 1 query weer bij elkaar.

Het is in mijn ogen lood om oud-ijzer want op het scherm moet je het toch opsplitsen. Je kunt zelfs afspraken aan elkaar rijgen met een FK-kolom met een UNIQUE index, als een linked list.

In ieder geval staat op dit blog een aardig database model, om een idee te geven voor het opslaan van terugkeerpatronen:
https://vertabelo.com/blog/again-and-again-managing-recurring-events-in-a-data-model/
Gewijzigd op 21/02/2022 20:46:32 door Ad Fundum
 
Frank Nietbelangrijk

Frank Nietbelangrijk

23/02/2022 01:20:32
Quote Anchor link
>> Ik pak dus de afspraken uit de resultset van de database, en zet deze in de juiste AgendaDay objecten die corresponderen met de dag waarop de afspraak valt.

Hiervoor zijn objecten uitgevonden. (en een instantie van een class is een object).

Goed..
Je maakt een afspraak object. Deze heeft niets met een bepaalde AgendaDay te maken.
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
    $appointment = new Appointment();
    $appointment->setStart($row['start']);
    $appointment->setEnd($row['end']);
    $appointment->setTitle($row['title']);
}


En dan maak je (bijvoorbeeld) twee "dag" objecten aan:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
$day1 = new AgendaDay();
$day1->setDate('21-2-2022');
$day1->addAppointment($appointment);

$day2 = new AgendaDay();
$day2->setDate('22-2-2022');
$day2->addAppointment($appointment);


Zoals je ziet voeg ik aan twee verschillende dagen dezelfde afspraak toe. Maar dit zijn niet twee verschillende afspraken. Dit zijn slechts twee variabelen (pointers) die naar hetzelfde object wijzen. Dus voeg je afspraak aan zoveel dagen toe als je wilt. Test het maar uit door de afspraak te wijzigen en laat dan die twee dagen op het scher m zien, de wijzigingen zijn voor beiden dagen doorgevoerd.


Stapje verder:
Op een html pagina laat je een kalender maand zien. Maak dan ook een object AgendaMonth. Geef die AgendaMonth een array met AgendaDagen met daarin alle dagen van de maand. Om het aantal database queries klein te houden laat je de AgendaMonth alle afspraken die in die maand vallen ophalen uit de database. Vervolgens bouw je in AgendaMonth ook logica zodat je AgendaDay object zijn afspraken bij AgendaMonth kan opvragen..

Abstractie
Je zou er nog voor kunnen kiezen om een class AgendaPeriod te maken ipv AgendaMonth met een onbepaald aantal dagen. Deze is dan inzetbaar voor een jaarweergave, een maandweergave, een weekweergave of een dagweergave.
 
Ward van der Put
Moderator

Ward van der Put

23/02/2022 12:34:21
Quote Anchor link
Zo creëer je echter wel een afhankelijkheid:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
<?php
$appointment
= new Appointment();
$appointment->setStart($row['start']);
$appointment->setEnd($row['end']);

$day1 = new AgendaDay();
$day1->setDate('21-2-2022');
$day1->addAppointment($appointment);
?>

Niet de AgendaDay maar de Appointment bepaalt namelijk op welke dag de afspraak valt. Je zou dus op zijn minst een exception verwachten bij AgendaDay::addAppointment als de afspraak niet valt op de datum die je voor die dag hebt ingesteld met AgendaDay::setDay.

Als je doorredeneert, lijkt het sowieso niet logisch om twee keer dezelfde datum in te stellen. Je zou ook kunnen zeggen dat de agenda slechts een view is van een queue met opeenvolgende afspraken, waarbij de afspraken meteen de agendadagen en agenda-uren bepalen.

Of simpeler gezegd: uit alleen een lijstje met afspraken kun je altijd afleiden hoe je agenda eruitziet.
 
Mark Hogeveen

Mark Hogeveen

23/02/2022 19:18:36
Quote Anchor link
Bedankt voor de reacties tot nu toe.
Het gaat me vooral om de software structuur (OO-design).

Dan heb ik nog een vraag.
Ik wil ook een weergave maken waarin je de week ziet, met dagen als kolommen zoals bij bijvoorbeeld de Outlook agenda.
Elke dag-kolom is dan eigenlijk een soort verticale tijdlijn.
Afbeelding

Zou dit nog dingen met zich meebrengen waar ik nu al rekening mee moet houden?
Gewijzigd op 23/02/2022 19:20:57 door Mark Hogeveen
 
Frank Nietbelangrijk

Frank Nietbelangrijk

24/02/2022 00:21:31
Quote Anchor link
>> Als je doorredeneert, lijkt het sowieso niet logisch om twee keer dezelfde datum in te stellen. Je zou ook kunnen zeggen dat de agenda slechts een view is van een queue met opeenvolgende afspraken, waarbij de afspraken meteen de agendadagen en agenda-uren bepalen.

Dat spreekt mij wel aan Ward. Maar het enigste waar ik nog even aan zit te denken is als je in de lijst de eerste afspraak om 2 maart hebt staan en de laatste op 4 maart, wil je dan een maandkalender of een weekkalender zien? Je zou denk ik op zijn minst wel moeten aangeven of je
(een) maand of week overzicht(en) wilt.
 
Ad Fundum

Ad Fundum

24/02/2022 13:29:35
Quote Anchor link
Mark Hogeveen op 23/02/2022 19:18:36:
Bedankt voor de reacties tot nu toe.
Het gaat me vooral om de software structuur (OO-design).

Dan heb ik nog een vraag.
Ik wil ook een weergave maken waarin je de week ziet, met dagen als kolommen zoals bij bijvoorbeeld de Outlook agenda.
Elke dag-kolom is dan eigenlijk een soort verticale tijdlijn.

Zou dit nog dingen met zich meebrengen waar ik nu al rekening mee moet houden?

Volgens mij ging het toch over opslaan? (Zie titel).
Maargoed, ik denk dat ik ook al gereageerd heb op het rekening houden met een tijdlijn: CSS Grid.
 
Ward van der Put
Moderator

Ward van der Put

24/02/2022 16:24:08
Quote Anchor link
Frank Nietbelangrijk op 24/02/2022 00:21:31:
Je zou denk ik op zijn minst wel moeten aangeven of je (een) maand of week overzicht(en) wilt.

Eens. Ik zou het configureerbaar maken, zodat de gebruiker zelf kan bepalen of er een view per dag, per week of per maand nodig is. (Of een andere view, bijvoorbeeld: toon me alle afspraken in Amsterdam, dan kan ik aansluitend even langs bij een oude vriend.)

Om bij het opslaan te blijven, want daar hangt dit mee samen: elke afspraak heeft drie variabelen, waarvan er altijd één afhankelijk is van de andere twee. Je hebt een begintijd t1, een eindtijd t2 en een duur d. Daarbij geldt:

t1 + d = t2

En dus ook:

d = t2 - t1

Je moet dus minimaal t1 en d óf t1 en t2 opslaan. (Minimaal, ik zou ze persoonlijk alledrie opslaan omdat ze zelden veranderen en omdat berekeningen en rekenfouten meer kosten dan opslag.)

Voor het weergeven van een tijdvak zoals een week of een maand heb je alleen een query nodig die controleert of t1 en t2 van een afspraak binnen het opgegeven tijdvak vallen.
 
Frank Nietbelangrijk

Frank Nietbelangrijk

24/02/2022 22:07:12
Quote Anchor link
>> Het gaat me vooral om de software structuur (OO-design).

Zoiets?

De controller (het begin)
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
<?php
class AgendaController extends AbstractController
{
    public function monthView(AppointmentRepository $appointmentRepository)
    {

        // initialiseer benodigde variabelen
        $start = new \DateTime('first day of this month');
        $end = new \DateTime('last day of this month');
        $start->setTime(0,0,0);
        $end->setTime(23, 59, 59);
        
        // Haal de afspraken op uit de database
        $appointments = $appointmentRepository->findOverlap($start, $end);
        
        // render de view en geef de benodigde data mee aan de view
        return $this->render('agenda/month.html', [
            'start' => $start,
            'end' => $end,
            'appointments' => $appointments,
        ]);
    }
}

?>


De repository haalt de informatie uit de database
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
<?php
class AppointmentRepository extends ServiceEntityRepository
{
    public function findOverlap(\DateTime $start, \DateTime $end)
    {

        return $this->createQueryBuilder('a')
            ->
andWhere('start < :end AND :start < end')
            ->
setParameter('start', $start)
            ->
setParameter('end', $end)
            ->
orderBy('a.start', 'ASC')
            ->
getQuery()
            ->
getResult()
        ;
    }
}

?>


En vervolgens de view (agenda/month.html)
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
<!doctype>
<html>
    <head>
        <title><?php echo $start->format('F Y'); ?></title>
        <style>
            .wrapper {
                display: grid;
                grid-template-columns: 200px 200px 200px 200px 200px 200px 200px;
            }
            .day {
                height: 200px;
                background-color: lightblue;
            }
            .out {
                background-color: lightyellow;
            }
        </style>
    </head>
    <body>
        <h1><?php echo $start->format('F Y'); ?></h1>
        <div class="wrapper">
            
            <!-- vulling voor de eerste dag van de maand -->
            <?php if($start->format('N') > 1): ?>
                <?php for($i = 2 ; $i <= $start->format('N') ; $i++): ?>
                    <div class="day out"></div>
                <?php endfor; ?>
            <?php endif; ?>

            <!-- Alle dagen van de maand -->
            <?php for($i = 1 ; $i <= $end->format('j') ; $i++): ?>
                <div class="day">
                    <h5><?php echo $i; ?></h5>
                    <?php foreach($appointments as $appointment): ?>
                        <?php if($appointment->getStart()->format('j') == i): ?>
                            <?php echo $appointment->getTitle(); ?>
                        <?php endif; ?>
                    <?php endforeach; ?>
                </div>
            <?php endfor; ?>

            <!-- vulling na de laatste dag van de maand -->
            <?php if($end->format('N') < 7): ?>
                <?php for($i = 6 ; $i <= $end->format('N') ; $i++): ?>
                    <div class="day out"></div>
                <?php endfor; ?>
            <?php endif; ?>
        </div>    
    </body>
</html>


De array "appointments" is een array van Appointment classes:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
<?php
class Appointment
{
    private $id;

    private $start;

    private $end;

    private $title = '';
    
    public function __construct() {
        $this->start = new \DateTime();
        $this->end = new \DateTime();
    $this->end->add(new DateInterval('PT1H'));
    }

    
    public function __toString()
    {

        return $this->start->format('d-m-Y h:i') . ' ' . $this->title;
    }


    public function getId(): ?int
    {
        return $this->id;
    }


    public function getStart(): ?\DateTimeInterface
    {
        return $this->start;
    }


    public function setStart(\DateTimeInterface $start): self
    {
        $this->start = $start;

        return $this;
    }


    public function getEnd(): ?\DateTimeInterface
    {
        return $this->end;
    }


    public function setEnd(\DateTimeInterface $end): self
    {
        $this->end = $end;

        return $this;
    }


    public function getTitle(): ?string
    {
        return $this->title;
    }


    public function setTitle(string $title): self
    {
        $this->title = $title;

        return $this;
    }
}

?>


Het resultaat:
https://ibb.co/VW6wQQS

Hierna kun je gaan uitbreiden met formulieren om een afspraak toe te voegen, te bewerken of te verwijderen.

Toevoeging op 24/02/2022 23:39:49:

Edit:


query aangepast.
Gewijzigd op 26/02/2022 11:28:10 door Frank Nietbelangrijk
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

25/02/2022 12:39:10
Quote Anchor link
Mooie en zinvolle post Frank! Kan me voorstellen dat daar de nodige tijd in is gaan zitten.

Daarom bij deze een dikke 'thumbs up' van mij!

Afbeelding
 
Frank Nietbelangrijk

Frank Nietbelangrijk

25/02/2022 18:38:12
Quote Anchor link
Ja kost wel wat tijd zoals altijd. Maar als je even tijd hebt is het soms wel leuk om te doen Ozzie :-)
 
Ad Fundum

Ad Fundum

25/02/2022 19:34:45
Quote Anchor link
Frank Nietbelangrijk op 24/02/2022 22:07:12:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
->andWhere('start BETWEEN :start AND :end OR end BETWEEN :start AND :end OR start < :start AND end >:end')

Deze moet je even toelichten...
Gewijzigd op 25/02/2022 19:35:37 door Ad Fundum
 
Rob Doemaarwat

Rob Doemaarwat

25/02/2022 19:47:27
Quote Anchor link
Alle afspraken tussen die tussen :start en :end "spelen" (van belang zijn) =
- de afspraak begint (start) tussen :start en :end (maar loopt misschien daarna door)
- de afspraak eindigt (end) tussen :start en :end (maar begint misschien daarvoor)
- de afspraak begint (start) ervoor en eindigt erna (maar loopt dus _door_ de periode heen
 
Ad Fundum

Ad Fundum

26/02/2022 10:20:29
Quote Anchor link
Misschien denk ik te simpel.

Waarom moet alles toch, en dus ook een afspraak, überhaupt OO zijn?
Zo denken mensen gewoonlijk niet, het is maar een platte regel in een tabel?
Met een begintijd, een eindtijd en een naam.
Waarom je hiervoor aparte objecten programmeren?
PHP haalt zoiets als array uit je database en je kan daar zelfs
nog een standaard active record object voor gebruiken.

In de database sla je natuurlijk niet de begintijd op met een duur.
Dan moet je voor elke query, zoals voor overlap, eerst de eindtijd berekenen.
Als je in enkele gevallen de duur wilt weten kan je dat de database laten uitrekenen.

In de meeste gevallen is een query builder niet nodig, het is slechts een extra
complicatie over SQL, die niets toevoegt en de leesbaarheid bemoeilijkt.
Zo ook deze:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
->andWhere('start BETWEEN :start AND :end OR end BETWEEN :start AND :end OR start < :start AND end >:end')

In de eerste plaats snap je niet wat er staat, en je moet toch nog zelf SQL invoegen.
Een query builder zou dan op z'n minst compleet moeten zijn en een voorziening moeten
hebben voor booleaanse logica. Anders moet je alsnog bewust zijn van het verschil tussen
ANSI SQL (of het gebrek daar aan) en de database-specifieke uitbreidingen.

Bijvoorbeeld: bij PostgreSQL hoef je niet eens zelf nadenken om de overlap tussen twee
perioden uit te rekenen. Je kan hiervoor de operator OVERLAPS gebruiken.
https://www.postgresql.org/docs/current/functions-datetime.html
Overigens is de OVERLAPS operator wel degelijk ANSI SQL (editie 2011),
maar zoals wel vaker wordt het niet door MySQL of zelfs MariaDB ondersteund.
Die 'databases' zijn dermate beperkt dat je zelfs voor zoiets simpels in je eigen tijd het wiel opnieuw moet uitvinden...

En als we dat doen, snap ik niet waarom de vier situaties worden zien als uitgangssituatie.
Want het is een resultaat van slechts twee vergelijkingen.
Neem de perioden p1 (van, tot) en p2 (van, tot), dan heb je genoeg aan:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
WHERE p1.van < p2.tot
  AND p2.van < p1.tot

(NB: merk op dat er is een verschil is tussen 'tot', en 'tot en met')
 
Frank Nietbelangrijk

Frank Nietbelangrijk

26/02/2022 11:24:58
Quote Anchor link
Ad we mogen allemaal zelf ons ding doen. Waarom alles in OOP "moet" kan ik wel iets over zeggen maar dat zou dit topic kapen. Deze query had natuurlijk zeker ook in plain SQL kunnen staan maar ook dat is slechts een keuze en mede afhankelijk van het pakket waarmee je werkt.

PostgreSQL heeft zeker bepaalde voordelen ten opzichte van MySQL maar een feit is dat MySQL nog steeds het meest wordt aangeboden door de verschillende providers en waarschijnlijk ook in het lesmateriaal.

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
WHERE p1.van < p2.tot
  AND p2.van < p1.tot

Jouw query lijkt te werken. Eigenlijk was ik eerder deze week daar naar op zoek maar ik kon hem zo snel niet op tafel hoesten en kwam toen bovenstaande query tegen op stackoverflow. Ik ga hem in de eerdere post verwerken. Bedankt voor deze waardevolle aanvulling.
Gewijzigd op 26/02/2022 11:30:01 door Frank Nietbelangrijk
 
Ad Fundum

Ad Fundum

26/02/2022 16:23:47
Quote Anchor link
Tuurlijk mag iedereen z'n eigen ding doen.
Alleen zie ik geen meerwaarde van een hoop (OO-) code die je moet onderhouden,
terwijl je ook code kan schrijven die beter presteert en makkelijker te lezen/bewerken is (met de juiste syntaxkleuren):
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
<?php
$sql
= <<<'EOQ'
SELECT *
FROM a
WHERE start < $1 AND end < $2
ORDER BY a.start ASC
EOQ;
$res = $db->query_params($sql, [$end, $start]);
?>

Maar smaken verschillen en iedereen die z'n tijd wil verbranden met MySQL houd ik niet tegen.

P.S.: SO link
Gewijzigd op 26/02/2022 16:28:10 door Ad Fundum
 



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.