Normalisatie

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

Medior/senior Fullstack developer

Functie Onder begeleiding van 3 accountmanagers waarvan er 1 binnen jouw expertise je aanspreekpunt zal zijn ga je aan de slag bij diverse opdrachtgevers. Hij of zij helpt je bij het vinden van een passende en uitdagende opdracht. Hierin houden ze uiteraard rekening met jouw situatie, ervaring en (technische) ambities. De opdrachten duren gemiddeld één tot 2 jaar. Hierdoor kun je je ook echt vastbijten in een project en als consultant impact maken. Naast de opdracht ben je regelmatig met je collega’s van de IT-afdeling om bijvoorbeeld onderlinge kennis te delen, of nieuwe trends te bespreken. Ook worden er regelmatig

Bekijk vacature »

Ervaren PHP Software Developer

Functieomschrijving Voor een toffe opdrachtgever in regio Breda zijn wij op zoek naar een medior PHP Developer met affiniteit met Laravel. Je komt te werken bij een uitdagende opdrachtgever met supergave klanten in een specifieke branche. Als PHP ontwikkelaar ben je samen met een vooruitstrevende team van 6 collega’s verantwoordelijk voor de ontwikkeling, beheer en het vernieuwen van informatiesystemen voor een specifieke branche. Je ondersteunt complexe uitdagingen van klanten. Vervolgens breng je hun wensen in kaart en vertaalt deze door naar maatwerk software. Affiniteit met Laravel is een pré. Om de klanten zo goed mogelijk te ondersteunen en snel in

Bekijk vacature »

C#.NET ontwikkelaar

Functieomschrijving Voor een gewaardeerde werkgever in regio Tilburg zijn wij op zoek naar een C#.NET ontwikkelaar. Je bent verantwoordelijk voor het ontwikkelen van dashboards, webapplicaties en apps voor de eigen IOT-oplossingen. Samen met een vooruitstrevend team van ontwikkelaars en engineers krijgen jullie de opdracht om de sensoren in de apparatuur te scannen en vervolgens de data om te zetten in belangrijke inzichten voor de klanten. Taken en verantwoordelijkheden: Heb jij ideeën over nieuwe technieken die jullie kunnen implementeren? Hier wordt echt naar je geluisterd en gekeken of jouw idee daadwerkelijk ingezet kan worden; Je gaat aan de slag met de

Bekijk vacature »

Back end developer PHP

Functie Met een complex en uitgebreid e-commerce platform, een eigen PIM-systeem en eigen scan applicatie – krijg jij dagelijks te zien hoe jouw werk gebruikt wordt door miljoenen gebruikers. En we staan qua development pas in de startblokken, aangezien er nog meerdere projecten op de plank liggen te wachten! Ons huidige development team bestaat uit 8 programmeurs. Er wordt dagelijks gereflecteerd op geschreven code, Scrum taken en kennisdelen onderling is een must. Onze voertaal binnen ons team is Engels, dit omdat wij twee internationale collega’s hebben. Ons huidige “IT Landschap” bestaat voornamelijk uit allerlei losse onderdelen die individueel, maar ook

Bekijk vacature »

Back End Developer

Als Back End developer bij KUBUS houd je je bezig met het ontwikkelen van de (web)applicatie en services van BIMcollab. Je hebt een focus op de back end van onze software, daarvoor werken wij hoofdzakelijk met C# en .NET. Wij hanteren een full-stack benadering, wat betekent dat je naast de back-end ook meehelpt bij andere onderdelen van de code. Als softwarebedrijf bevindt KUBUS zich in een unieke positie. We bouwen aan onze eigen producten die wereldwijd door tienduizenden gebruikers worden gebruikt. Ons bedrijf heeft precies de juiste grootte: groot genoeg om echt impact te maken in de markt, maar klein

Bekijk vacature »

Software Developer / .NET / Azure

Dit ga je doen Als Lead .NET Software Developer zal je je bezig houden met: Het vertalen van bedrijfswensen naar een technische roadmap; Uitwerken van nieuwe architectuur / designs; Het team aansturen en motiveren; Toezien op de kwaliteit van de code; Mee ontwikkelen van nieuwe features en applicaties. Hier ga je werken Deze organisatie is op dit momenteel marktleider in het ontwikkelen van productielijnen voor de voedselindustrie en heeft een wereldwijd klantnetwerk. Binnen deze organisatie is het team van software developers dagelijks bezig met het ontwikkelen van maatwerk oplossingen om alle productiemachines aan te sturen, maar ook bedrijf kritische applicaties

Bekijk vacature »

Medior Java developer (fullstack)

Wat je gaat doen: Of beter nog, wat wil jij doen? Binnen DPA GEOS zijn we dan ook op zoek naar enthousiaste Java developers om ons development team te versterken. Als Java developer werk je in Agile/Scrum teams bij onze klanten en daarbij kun je eventueel ook andere ontwikkelaars begeleiden in het softwareontwikkelproces. Verder draag je positief bij aan de teamgeest binnen een projectteam en je kijkt verder dan je eigen rol. Je gaat software maken voor verschillende opdrachtgevers in jouw regio. Je bent een professional die het IT-vak serieus neemt en kwaliteit levert. Je leert snel vanwege je diepgaande

Bekijk vacature »

PHP Programmeur

Functieomschrijving Vanuit het hoofdkantoor in omgeving Breda, ontwikkel je als PHP programmeur niet alleen webapplicaties, maar ben je verder ook gefocust op het constant inspelen op nieuwe innovaties m.b.t software ontwikkeling. Naast het ontwikkelen van webapplicaties, bouwt deze toffe werkgever ook webshops en websites voor hun opdrachtgevers. Wat ga je doen? Het testen van ontwikkelde applicaties om te zorgen dat ze goed functioneren en voldoen aan de eisen van de klanten; Het ontwerpen en implementeren van webapplicaties met het Symfony framework; Het schrijven van een schone en efficiënte code volgens het Symfony framework; Onderhouden en updaten van bestaande applicaties die

Bekijk vacature »

Als Front-end developer bijdragen aan het onderwij

Functie Als front-end developer om je terecht in een team van goede en ervaren developers, en ga je werken aan de software die door miljoenen mensen gebruikt wordt. Je bent in staat om designs effectief te vertalen naar werkende feautures en hebt oog voor een goede UX van het product. Je staat voor clean code en goede documentatie. Je ziet toegevoegde waarde in het beoordelen van het werk van collega’s om zo samen te streven naar hoge kwaliteit software en code. Je dagelijkse werk bestaat uit het werken aan componenten in de Storybook. Het verbeteren en refactoren van de huidige

Bekijk vacature »

Java Developer

Dit ga je doen Als Java Developer ben je verantwoordelijk voor: Het ontwikkelen van nieuwe en bestaande webservices; Het uitbreiden van functionaliteiten binnen de producten- en dienstenportefeuille; Het werken aan gegevensuitwisseling met bijvoorbeeld SOAP; Testen van frameworks met gebruik van UNIT en Selenium. Hier ga je werken De organisatie waar je komt te werken is een semi-overheidsinstelling, gesitueerd in Utrecht en zorgt voor een goede samenwerking tussen verschillende overheidsinstanties. Het is een familiaire club die gaat voor kwaliteit en langdurige relaties. Zo zorgen zij ervoor dat er op grote schaal vertrouwelijke informatie tussen verschillende overheidsinstellingen wordt uitgewisseld. Hun werk zorgt

Bekijk vacature »

Medior PHP developer

Functie Het team bestaat inmiddels uit zo’n 25 collega’s met specialisten op het gebied van development, data(analyse), marketing, infrastructuur en finance. Ze hebben een supermodern pand en bieden hiernaast veel vrijheid en verantwoordelijkheid. Ze doen er alles aan om jou op te gemak te stellen. Zo kun je je eigen werkplek inrichten naar persoonlijke wensen, maar gaan ze bijvoorbeeld ook jaarlijks met elkaar wintersporten en zijn er andere leuke uitjes. Als onderdeel van één van de scrumteams ga je aan de slag, samen ben je medeverantwoordelijk voor het doorontwikkelen van hun business applicatie waar het traffic team dagelijks mee werkt.

Bekijk vacature »

Full stack developer Node.js, React Remote

Functie Als fullstack JavaScript developer vind jij het uitdagend om op basis van concrete klantvragen nieuwe functionaliteiten te ontwikkelen. Bij voorkeur worden deze functionaliteiten op een bepaalde manier geprogrammeerd, zodat ze door meerdere klanten te gebruiken zijn. Je hebt dus vaak te maken met abstracte vraagstukken. Om dit te kunnen realiseren sta je nauw in contact met de product owner en/of klant. Je bent niet alleen onderdeel van het development team, maar hebt ook vaak contact met de product-owner en/of klanten om daardoor inzichten te verzamelen die leiden tot productverbeteringen. • Inzichten verzamelen bij de klant en/of product owner •

Bekijk vacature »

PHP Developer

Functie omschrijving Als PHP Developer ga jij aan de slag met uitdagende software projecten. Jij gaat in deze functie software applicaties ontwikkelen. Deze software projecten zijn heel divers, en deze organisatie maakt software, van A tot Z. Klanten kunnen in elke sector werkzaam zijn, van profit tot non-profit. Deze software bouw je vooral in PHP en specifiek Laravel. Dit framework kent dus geen geheimen voor jou. De software die jij gaat ontwikkelen is heel divers, van urenregistratiesystemen tot compleet geautomatiseerde tools. In deze veelzijdige functie ga jij je zeker niet vervelen, elke dag bestaat weer uit nieuwe uitdagingen. Bedrijfsprofiel Deze

Bekijk vacature »

Back-end Developer C#

Functie omschrijving We are looking for a dutch native speaker Ben jij een ervaren back-end developer, die graag in een in-house functie wil werken? Passen de woorden innovatie, programmeren en teamspeler bij jou? Zoek niet verder en lees snel verder. Voor een echt familiebedrijf in de regio van Uden ben ik op zoek naar een back-end developer, die met name kennis heeft van C# en .NET. Jij gaat de interne applicaties verder optimaliseren en nieuwe features ontwikkelen. Verder ga je de volgende werkzaamheden uitvoeren: Ondersteunen gebruikers; Uitvoeren van analyses van de software/applicaties; Maken van functionele ontwerpen en deze door vertalen

Bekijk vacature »

Full Stack Java ontwikkelaar

Functieomschrijving Voor de politie zijn wij op zoek naar een Full stack Java ontwikkelaar. Als ervaren full stack Java ontwikkelaar binnen de gewenste deadlines meewerken aan de totstandkoming van de gewenste werkzaamheden. Taken Upgraden van GeoServer, SOLR, Oracle Spatial database, Tomcat Migreren Oracle Spatial naar PostgreSQL/PostGIS Migreren SOLR naar ElasticSearch Geografische gegevens op het interne netwerk beschikbaar maken Doorontwikkelen en actualiseren van de geografische services Het up to date brengen van de CI/CD pipeline, samen met medewerkers die verantwoordelijk zijn voor de CI/CD tooling Aanspreekbaar op de solution architectuur en stemt die met collega's in het cluster Geo De opdracht

Bekijk vacature »
Jan R

Jan R

17/06/2023 10:02:01
Quote Anchor link
Hi

Ik wil een "read-only" veld toevoegen op bepaalde tabellen.
Wat zou nu het beste zijn?
Een extra tabel die vermeld wat de status is en bij ontbreken een standaard gebruiken of
gewoon toevoegen als veld waarbij er altijd een status is; veldwaarde.

In andere gevallen zou ik dit niet vragen maar het gaat hier maar over 1 bool waarde per record. De tabel toevoegen gebruikt ook ruimte :)

Jan
Gewijzigd op 17/06/2023 10:02:24 door Jan R
 
PHP hulp

PHP hulp

09/05/2024 04:59:17
 
Rob Doemaarwat

Rob Doemaarwat

17/06/2023 11:02:22
Quote Anchor link
Je bedoelt een veld dat aangeeft dat het betreffende record "read-only" is? Of een enkel veld (in een record) dat "read-only" is (maar hoe wordt het dan bepaald, of in eerste instantie gevuld)?

En wat houdt "read-only" in: nooit meer aanpassen (tenzij "read only" weer wordt opgeheven), of alleen niet door bepaalde gebruikers. Op record niveau lijkt het me dan dat je het eerder over een soort status hebt (waarbij "read only" het "gevolg" is van deze status).
 
Jan R

Jan R

17/06/2023 11:54:14
Quote Anchor link
Rob Doemaarwat op 17/06/2023 11:02:22:
Je bedoelt een veld dat aangeeft dat het betreffende record "read-only" is? Of een enkel veld (in een record) dat "read-only" is (maar hoe wordt het dan bepaald, of in eerste instantie gevuld)?

En wat houdt "read-only" in: nooit meer aanpassen (tenzij "read only" weer wordt opgeheven), of alleen niet door bepaalde gebruikers. Op record niveau lijkt het me dan dat je het eerder over een soort status hebt (waarbij "read only" het "gevolg" is van deze status).


Record is ro nu standaard in dezelfde tabel met standaard false
ro-record kan niet aangepast door geen enkele gebruiker tenzij opgegeven door hoger gebruiksniveau via een formulier.

via query iets zoals update veld="123" where id="852" and readonly=false zelfde principe voor delete.

Jan
 
Ward van der Put
Moderator

Ward van der Put

17/06/2023 14:38:55
Quote Anchor link
In MySQL zijn BOOL en BOOLEAN synoniemen van TINYINT(1), waarbij (int) 1 gelijk is aan TRUE en (int) 0 gelijk is aan FALSE. Zie:

https://dev.mysql.com/doc/refman/8.0/en/numeric-type-syntax.html

https://dev.mysql.com/doc/refman/8.0/en/boolean-literals.html
 
Ad Fundum

Ad Fundum

17/06/2023 15:48:52
Quote Anchor link
Autorisatie op kolommen regelt de database voor je. Je kunt het bedienen met het GRANT statement en het REVOKE statement.
Je kunt daarmee aangeven wat de CRUD-rechten zijn van elke database entiteit.

Als het goed is kan dit sinds een paar jaar ook met MariaDB (in ieder geval voor kolommen)
Mocht je een gecastreerde database moeten gebruiken dan zijn VIEWs met aparte leestoegang een alternatief.
Ik zie geen reden waarom je dit zelf opnieuw zou willen maken, anders dan om te leren.

Voor het geval ik de vraag niet helemaal heb begrepen; databases zijn ook in staat om per rij autorisatie te regelen, via RLS of Row Level Security. Voorwaarde is dat je het eerst per tabel aanzet met ALTER TABLE ... ENABLE ROW LEVEL SECURITY; Daarna kan je policies aanmaken om te bepalen in welke situatie welke rechten van toepassing zijn voor welke rol(len).
Gewijzigd op 17/06/2023 15:56:30 door Ad Fundum
 
Rob Doemaarwat

Rob Doemaarwat

17/06/2023 16:06:39
Quote Anchor link
Nou ... ik heb er niet voor (door)geleerd, maar ik zou 'm gewoon lekker in dezelfde tabel laten staan. Ik heb wel voor minder een veld toegevoegd dat maar sporadisch wordt gevuld. Als je elk afzonderlijk veld "dat wel eens null kan zijn" af gaat splitsen naar een aparte tabel raak je het overzicht ook kwijt.

Tenzij het over een paar miljoen records gaat, waarvan er maar 1 of 2 "read-only" zijn.

En zoals gezegd zou ik er een "status" veld van maken (tinyint enum). Dan kun je er in de toekomst misschien nog wat extra functionaliteit aan hangen.
 
Ozzie PHP

Ozzie PHP

17/06/2023 17:36:50
Quote Anchor link
Je kunt in MySQL ook Bit als datatype gebruiken om een boolean op te slaan.
 
Ad Fundum

Ad Fundum

18/06/2023 08:40:52
Quote Anchor link
Rob Doemaarwat op 17/06/2023 16:06:39:
Nou ... ik heb er niet voor (door)geleerd, maar ...

Ervaring telt ook!

Als het puur om rechten tot gegevens gaat, is niets makkelijker dan te typen GRANT <SELECT, INSERT, UPDATE..> ON tabel (kolom1, kolom2) TO <rol of user>;
Kom je er niet meteen uit dan kan je de linkjes gebruiken in mijn vorige post.

Bij normalisatie wil je elk begrip of ding of een eigen tabel geven. Dat is alles wat je kunt zien als een zelfstandig naamwoord. In de tabellen sla je een of meerdere dingen op die je kunt benoemen met het zelfstandig naamwoord. Bijvoorbeeld in de tabel 'stoel' sla je elke stoel op van de achtbaantrein.

In de meeste gevallen geef je elke rij in de tabel een eigen ID als sleutel, zodat je de relaties kunt vastleggen tussen de verschillende dingen (zelfstandig naamwoorden). In beschrijvende ERD-schema's zie je vaak op de lijntjes van de relaties een verklaring als 'W maakt een X', of 'Y bestaat uit meerdere Z'.

Eigenschappen van begrippen of dingen leg je vast in kolommen van de tabel. Ofwel je legt bijvoeglijke naamwoorden vast. De stoel kan misschien rood zijn, of blauw. Voordat je kolommen aanmaakt, onderga je de lastigste stap van normaliseren. Maak je twee kolommen die je 'rood' of 'blauw' noemt, of moet je eerst de bijvoeglijke naamwoorden categoriseren? Rood en blauw zijn kleuren, dus misschien is een kolom 'kleur' toepasselijker. Dat hangt af van waarvoor je het vastlegt. Wil je van beide kleuren weten of ze voorkomen? Dan is een kolom 'kleur' handiger. Zijn er veel kleuren mogelijk, zijn er andere objecten die een kleur kunnen hebben (bijvoorbeeld de achtbaantrein), of wil je meer dingen vastleggen over de kleur? Dan moet je kleur een eigen tabel geven.

De vuistregel is: zelfstandig naamwoorden een eigen tabel, bijvoeglijk naamwoorden in een kolom. Maar zoals je hierboven al kunt lezen is elke situatie uniek, en ook het categoriseren is meestal niet zo eenvoudig. Tijdens het bedenken van een schema kun je met een veelheid van bijvoeglijk naamwoorden te maken hebben wat het meteen al lastig maakt om te verzinnen wat bij wat hoort.

Vergeet niet het doel van normalisatie. Dat is om niets dubbel op te slaan. Er is op Wikipedia een heel artikel aan gewijd, met onderaan een artikel naar het tegenovergesteld denormalisatie.

Denormalisatie doe je wanneer het de database relatief veel moeite scheelt om gegevens op te vragen. Bijvoorbeeld als het combineren van tabellen lang gaat duren, of als je ingewikkelde queries moet gebruikt om gegevens af te leiden (al kun je daarvoor ook een MATERIALIZED VIEW voor gebruiken).

Ga lekker aan de slag en ontdek wat goed werkt voor jouw situatie. Kom je er niet uit dan helpt het ons om te weten wat je precies waarom wilt vastleggen, en hoe het schema er uitziet. Dan kan je heel gericht commentaar krijgen.
 
Jan R

Jan R

18/06/2023 10:49:32
Quote Anchor link
Ad Fundum op 18/06/2023 08:40:52:
Als het puur om rechten tot gegevens gaat, is niets makkelijker dan te typen GRANT <SELECT, INSERT, UPDATE..> ON tabel (kolom1, kolom2) TO <rol of user>;
Kom je er niet meteen uit dan kan je de linkjes gebruiken in mijn vorige post.


Spijtig genoeg werkt een website altijd met dezelfde gebruiker.
Ozzie PHP op 17/06/2023 17:36:50:
Je kunt in MySQL ook Bit als datatype gebruiken om een boolean op te slaan.

Ward van der Put op 17/06/2023 14:38:55:
In MySQL zijn BOOL en BOOLEAN synoniemen van TINYINT(1), waarbij (int) 1 gelijk is aan TRUE en (int) 0 gelijk is aan FALSE.

ja/nee, waar/onwaar, 0/1 komt allemaal op hetzelfde neer hé :) sommigen gebruiken zelfs tekst. Dat is niet bepaald mijn favoriet.


Rob Doemaarwat op 17/06/2023 16:06:39:
Ik heb wel voor minder een veld toegevoegd dat maar sporadisch wordt gevuld. Als je elk afzonderlijk veld "dat wel eens null kan zijn" af gaat splitsen naar een aparte tabel raak je het overzicht ook kwijt.

Tenzij het over een paar miljoen records gaat, waarvan er maar 1 of 2 "read-only" zijn.

Om het overzicht niet kwijt te raken wou ik het ook in de tabel houden maar ik wou het toch een vragen.
Het gaat momenteel over 2 tabellen waarbij de grootste nu op 4400 records bevat met een stijging van ±350 per jaar. Ik zal het einde van 1 000 000 niet halen denk ik. 2 800 jaar er nog bij.


Allen bedankt om mee te denken en ideeën door te geven.
Jan
 
Ad Fundum

Ad Fundum

19/06/2023 06:31:25
Quote Anchor link
Jan R op 18/06/2023 10:49:32:
Spijtig genoeg werkt een website altijd met dezelfde gebruiker.

Je kunt de gebruiker tijdens een sessie eenvoudig veranderen met SET SESSION AUTHORIZATION, bijvoorbeeld aan het einde van de authenticatieprocedure. Zelfs MySQL heeft iets vergelijkbaars in PHP met mysqli::change_user().

In plaats van bovenstaande kan je een tweede keer een databaseverbinding aanmaken met de andere gebruiker.
Je hebt in ieder geval keuze.
Gewijzigd op 19/06/2023 06:39:25 door Ad Fundum
 
Jan R

Jan R

19/06/2023 07:02:14
Quote Anchor link
Theoretisch heb je gelijk. Praktisch niet. Bepaalde providers kennen je maar 1 gebruiker toe.
Op mijn nas zou ik er een paar honderd kunnen maken. Op mijn one.com website echter geen BIJmaken.
 
Ad Fundum

Ad Fundum

19/06/2023 07:25:43
Quote Anchor link
En wie bepaalt er welke provider jij hebt?
Gewijzigd op 19/06/2023 07:27:47 door Ad Fundum
 



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.