php & id

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

An del

An del

05/04/2006 09:00:00
Quote Anchor link
hallo,

Als beginnend php'er zou ik graag eens horen van jullie hoe dit werkt:
Op vele websites zie je links die verwijzen naar bijv: index.php?id=1 en index.php?id=2 ....
Wat gebeurt er dan bij het klikken op dergelijke link??(is dat uit een database of zijn dat gewone links of????)
Kunnen jullie mij misschien eens een dergelijk voorbeeld in code tonen?

thx
 
PHP hulp

PHP hulp

17/05/2024 08:50:30
 
DaeDaluz

DaeDaluz

05/04/2006 09:06:00
Quote Anchor link
als je een php pagina bezoekt met ?id=1, dan wordt binnen die pagina $_GET['id'] beschikbaar, met de waarde 1.

index.php?id=1

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
<?
if (!empty($_GET['id'])) {
if ($_GET['id'] == 1) {
Echo "De waarde van id is 1";
}
}

?>


En vanzelfsprekend kan je dus ook met die waarde een mysql query uitvoeren.
 
Arjan Kapteijn

Arjan Kapteijn

05/04/2006 09:09:00
Quote Anchor link
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
<?php
if(isset($_GET['id']))
{

if(is_numeric($_GET['id']))
{

 // doe iets
}
}

?>


Het is gewoon een simpele $_GET, en aan de hand daarvan kan je met een simpele query de juiste gegevens uit de database halen. Ikzelf gebruik geen nummers maar 'woorden':

http://www.i-cey.net/?pagina=overmij

Met een stukje mod_rewrite kan je mooiere urls maken:

http://henzenrunners.nl/inhoud/roparun/

Maar die worden intern nogsteeds omgezet naar index.php?pagina=roparun.
 
An del

An del

05/04/2006 09:09:00
Quote Anchor link
Ok dat heb ik
maar hoe laat je dan aan de hand van die keuzes volledig andere pagina's zien?
 

05/04/2006 09:22:00
Quote Anchor link
Meest basale manier:

Roep een raamwerk pagina aan.

In deze pagina wordt dan uit de database of tekstfile gelezen.

Deze tekst wordt geechoed.
Gewijzigd op 01/01/1970 01:00:00 door
 
Winston Smith

Winston Smith

05/04/2006 09:34:00
Quote Anchor link
An:
Ok dat heb ik
maar hoe laat je dan aan de hand van die keuzes volledig andere pagina's zien?

Op basis van de link, haal je - zoals eerder gezegd - de variabele eruit die beschikbaar komt in $_GET.


Die variabele kun je weer gebruiken om andere pagina's op te halen.

Stel, je hebt index.php?page=about als link aangeklikt. Op de server staat een mapje content/about.php
Je kan de pagina dan als volgt aanroepen:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
<?php
// in dit geval is dat dus 'about'.
$page = htmlentities($_GET['page']);

// de pagina laten zien in het venster
// evt. controleren of de pagina bestaat

include 'content/' . $page . '.php';
?>


Overigens is about.php dan gewoon een pagina met opmaak erin.

Edit:
Je zou mijn tutorial er nog eens op na kunnen lezen :) Misschien dat dat wat duidelijker is.
Gewijzigd op 01/01/1970 01:00:00 door Winston Smith
 
An del

An del

05/04/2006 09:43:00
Quote Anchor link
thx Kasper, nu begin ik het te snappen.

ok ik zal wat oefeningen maken
 
Arjan Kapteijn

Arjan Kapteijn

05/04/2006 10:30:00
Quote Anchor link
Extratje.. simpele manier om toch wat controlle uit te oefenen...

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
<?php
if(isset($_GET['pagina']))
{

    $paginas = array('thuis','nieuws','voorbeeld','gastenboek');
    if(in_array($_GET['pagina'], $paginas)
    {

        include 'content/' . $_GET['pagina'] . '.php';
    }
else{
        echo 'Sorry, deze pagina bestaat niet!';
    }
}

?>
 



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.