Praktisch voorbeeld public/private/protected

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

.NET Developer

Functie omschrijving Net afgestudeerd en op zoek naar een leuke baan als developer? Zoek niet verder! Ik heb een functie beschikbaar als back-end developer, bij een leuk familiebedrijf. Je gaat werken met de Microsoft stack en de technieken C# en .NET. Verder maak je gebruik van MVC en Entity framework. SQL kent ook geen geheimen voor jou. Jouw verantwoordelijkheden: Nieuwe maatwerk software bouwen; API koppelingen bouwen; Applicaties en software optimaliseren; Back-end programmeren. Een erg uitdagende functie, met veel vrijheid. Je kan meerdere dagen thuis werken en als je op kantoor werkt wordt de lunch verzorgd. Heb je interesse, reageer dan

Bekijk vacature »

Frontend Developer - Leeuwarden

Als Frontend Developer bouw jij mee aan het onderwijs van de toekomst! In een scrum team werken met jonge en enthousiaste collega’s, moderne technieken, ruimte voor eigen ontwikkeling en op een proactieve wijze kunnen meewerken aan innovatie binnen het onderwijs. Magister is het state-of-the-art softwarepakket dat scholen in het voortgezet onderwijs op alle fronten ontzorgt. Van leerlingenadministratie tot het ondersteunen van individuele leerlijnen, van toegang tot digitaal lesmateriaal tot het plannen van het lesrooster. In de Magister app bedient Magister ruim 2,5 miljoen gebruikers waarvan, dagelijks meer dan 600.000 unieke. Hiermee is Magister de absolute marktleider in onderwijsland. Wat vragen

Bekijk vacature »

C#.NET ontwikkelaar

Functie omschrijving Voor een softwarebedrijf in de omgeving van Veghel zijn we op zoek naar een C# developer. Word jij blij van ontwikkelen in C# en .NET? Lees dan snel verder! Jouw werkzaamheden zullen er als volgt uit gaan zien: Op basis van de wensen van de klant ga je samen met je collega's ga je op zoek naar de juiste oplossingen en je gaat dit uitwerken tot een mooi eindproduct. Je bouwt webshops, webapplicaties en websites, dit doe je door middel van ASP.NET, MVC Framework en C#. Je zorgt voor de optimalisering van bestaande software en de automatisering van

Bekijk vacature »

Cloud Developer

Cloud Developers opgelet! Bij Luminis zijn ze opzoek naar jou. Lees de vacature en solliciteer direct. Luminis is een software- en technologiebedrijf met meerdere vestigingen. Vanuit deze vestigingen werken 200 professionals aan technisch hoogwaardige oplossingen voor klanten zoals KLM, Nike en Bol.com. Ook ontwikkelt Luminis eigen oplossingen op het gebied van cloud, Internet of Things, data intelligence, e-sports en e-learning. Luminis onderscheidt zich door aantoonbaar voorop te lopen in technologie en innovatie. Luminis heeft drie kernpunten die verankerd zitten in alles wat we doen: het omarmen van nieuwe technologie, meesterschap en kennis delen. Functiebeschrijving First things first! Het is belangrijk

Bekijk vacature »

Senior PHP developer/ Software Architect

Functie Momenteel zijn ze op zoek naar een ervaren PHP developer die zichzelf graag bezighoudt met zaken als architectuur en de algehele verbetering van structuren en standaarden. Het is eigenlijk meer operationeel als uitvoerend omdat je bezig gaat met zaken als het verder uitrollen en verbeteren van testautomatisering, codereviews, tickets en de doorloop hiervan en architectuurkeuzes. Mocht je hiernaast ook wat DevOps kennis meenemen is dit mooi meegenomen! Vanwege het kleine team maar de wereldwijde impact die zij leveren is er veel focus op kwaliteit. In deze functie werk je aan één van hun belangrijkste applicaties. Hierin werk je nauw

Bekijk vacature »

Full stack developer Node.js, React Remote

Functie Als fullstack JavaScript developer vind jij het uitdagend om op basis van concrete klantvragen nieuwe functionaliteiten te ontwikkelen. Bij voorkeur worden deze functionaliteiten op een bepaalde manier geprogrammeerd, zodat ze door meerdere klanten te gebruiken zijn. Je hebt dus vaak te maken met abstracte vraagstukken. Om dit te kunnen realiseren sta je nauw in contact met de product owner en/of klant. Je bent niet alleen onderdeel van het development team, maar hebt ook vaak contact met de product-owner en/of klanten om daardoor inzichten te verzamelen die leiden tot productverbeteringen. • Inzichten verzamelen bij de klant en/of product owner •

Bekijk vacature »

.NET Developer Medior Senior

Dit ga je doen Ontwikkelprocessen verder optimaliseren en verder ontwikkelen met C#; CI/CD-pipelines automatiseren; Herbruikbare componenten maken; Testen; Front-end pagina's gebruiksvriendelijk maken. Hier ga je werken Als .NET Developer kom jij terecht binnen een grote en internationale organisatie. Zij streven naar een positieve impact op de mens, milieu en maatschappij. Het bedrijf is oorspronkelijk een familiebedrijf en werkt aan de productie van hoogwaardige en technische systemen voor de gezondheidszorg. Momenteel willen zij betere ontwikkelprocessen creëren op internationaal gebied en staat kwaliteit en veiligheid voor hun op nummer 1! Als .NET Developer werk jij aan het ontwikkelen van verbeterde software voor

Bekijk vacature »

Software developer

Functie Momenteel zijn ze op zoek naar een Software developer die, veelal fullstack, mee gaat werken aan de ontwikkeling van de producten en zo helpt aan de uitvoering van hun ontwikkelprojecten. Je komt te werken binnen hun development team bestaande uit 6 ontwikkelaars. Ze staan zowel open voor meer junior als medior/senior developers. Je kunt snel veel verantwoordelijkheid krijgen en doorgroeien binnen het bedrijf. Bovendien ben je betrokken bij het bepalen van de product roadmap en de inbreng van (nieuwe) technologieën. De applicaties waaraan je werk worden gebruikt op onderwijsinstellingen door heel Nederland. De tech-stack bestaat voornamelijk uit Laravel (PHP),

Bekijk vacature »

Java (Java EE) Developer

In het kort Werken als Java developer betekent werken aan complexe IT projecten bij onder meer een internationaal containeroverslag bedrijf. Zo sturen we apparaten en eindgebruikers aan d.m.v. onze custom-made software oplossing, die dagelijkse vele duizenden containers verwerkt. Denk aan systemen die volautomatische kranen aansturen en op afstand bedienen, de volledige afhandeling van containernummerherkenning bij het laden en lossen van zeeschepen of het tonen van instructies aan de chauffeurs van ruim 300 straddle carriers. En dat allemaal redundant, robuust en in een dynamische 24/7 omgeving! Jij versterkt ons ontwikkelteam en gaat aan de slag met oa. Java i.c.m. Spring (Boot),

Bekijk vacature »

Front-end Developer

Functie omschrijving Wij zijn op zoek naar een Front-end Developer! Als Front-end Developer binnen dit softwarebedrijf ga je de frontends voor zowel je eigen interne projecten als die voor klanten opzetten, onderhouden en uitbreiden. Je zet ideeën om naar mooie successen voor de klanten. Dat is in een notendop wat je gaat doen! Wat kun je verwachten? Je werkt aan de doorontwikkeling van bestaande maatwerkapplicaties. Bijvoorbeeld wanneer de klant de applicatie wil uitbreiden met een nieuwe feature; Samen met het team van backenders en desginers zet je nieuwe ideeën van klanten om naar mooie oplossingen; Je werkt met verschillende frameworks.

Bekijk vacature »

Lead Java Developer

Dit ga je doen Je taken bestaan onder andere uit: Het aansturen van een development team bestaande uit 8 collega's op technisch maar ook HR gebied; Het maken van strategische keuzes omtrent de (nieuw)bouw van deze applicatie; Het maken van technische ontwerpen; Hands-on mee ontwikkelen met het team (met o.a. Java, Spring, Angular, REST); Reviewen van code en feedback geven op collega developers. Hier ga je werken Als Lead Software Developer ben je verantwoordelijk voor één van de vier Agile Java ontwikkelteams die bouwen aan technologie die duizenden instanties wereldwijd verbindt. Dit Agile team, data Jira en Confluence gebruikt en

Bekijk vacature »

Top Low-Code Developer Gezocht!

Bedrijfsomschrijving Unieke Kansen, Uitstekende Arbeidsvoorwaarden & Inspirerend Team Wij zijn een toonaangevende, internationale organisatie die de toekomst van technologie vormgeeft door het creëren van innovatieve en baanbrekende oplossingen. Ons succes is gebaseerd op een hecht en gepassioneerd team van professionals die altijd streven naar het overtreffen van verwachtingen. Als jij deel wilt uitmaken van een dynamische, vooruitstrevende en inspirerende werkomgeving, dan is dit de perfecte kans voor jou! Functieomschrijving Als Low-Code Developer ben je een cruciaal onderdeel van ons team. Je werkt samen met collega's uit verschillende disciplines om geavanceerde applicaties te ontwikkelen en te optimaliseren met behulp van Low-code

Bekijk vacature »

Senior .Net developer

Sogeti is een organisatie met een goede werksfeer en zo min mogelijk hiërarchische verhoudingen. Ga je bij ons als .Net Developer aan de slag? Dan werk je dagelijks met collega’s aan de mooiste IT-projecten. Deze snelgroeiende groep collega’s krijgt energie van hun vak en dat merk je op de werkvloer. Natuurlijk krijg jij de mogelijkheid je te certificeren. We organiseren regelmatig technische Meet-ups en doen we veel aan kennisdeling. Mede hierdoor zij wij dit jaar Microsoft Partner of the year geworden. Sogetisten staan klaar voor elkaar, hebben lol met elkaar en daarmee behalen we de mooiste resultaten! Werken bij Sogeti

Bekijk vacature »

Embedded Software Developer

Functie omschrijving Ben jij een Embedded Software Developer die affiniteit heeft met de allernieuwste technieken? Voor een mooi softwarebedrijf in omgeving Gouda zijn wij op zoek naar een Embedded Software developer. Binnen deze rol houdt jij je bezig met alle werkzaamheden die nodig zijn om een functionaliteit te bouwen. Denk aan ontwerpen, architectuur, programmeren en algoritmes. Je voert test en validatie werkzaamheden uit bij de implementatie bij de klant. Ben jij enthousiast en een echte team player? Lees dan snel verder en laat wat van je horen! Bedrijfsprofiel Onze opdrachtgever bestaat uit een groot aantal creatieve en ambitieuze ontwikkelaars. Ze

Bekijk vacature »

Medior/Senior Python developer

Functie Jij als Senior Python developer hebt al ruime ervaring opgedaan. Bedrijven komen bij de organisatie om technische vraagstukken op te lossen. Jij als specialist bent dus de representatie van deze kwaliteit. Je zult de keuze krijgen tussen lange of korte projecten waarin je komt te werken in multidisciplinaire teams. Projecten die je gaat uitvoeren zijn zeer uitlopend. Zodoende kun je aan de ene kant kiezen voor een greenfield project en stroom je bij een ander project midden in een migratietraject in. Voor de ene klant ontwikkel je ene nieuwe portal en voor het andere project duik je veel meer

Bekijk vacature »
Lorre Mertens

Lorre Mertens

23/08/2015 17:14:04
Quote Anchor link
Beste forummers,

Ik ben OOP aan het leren. Ik snap de basis nu, maar kan me moeilijk inbeelden hoe het praktisch gebruikt kan worden.

Kan iemand een praktisch voorbeeld geven van hoe een visibility property bijvoorbeeld nuttig kan zijn?

Mvg
 
PHP hulp

PHP hulp

19/05/2024 01:42:31
 
- Ariën  -
Beheerder

- Ariën -

23/08/2015 17:21:11
Quote Anchor link
Lees de OOP-tutorial van phptuts.nl eens door.
 
Lorre Mertens

Lorre Mertens

23/08/2015 17:32:05
Quote Anchor link
Dat heb ik gedaan, een goede tutorial.

Maar; het voorbeeld is daar private $username. Waarom zou je ervoor willen zorgen dat $username niet meer direct te benaderen is? Welk voordeel levert dat op? Beveiliging?
Gewijzigd op 23/08/2015 17:32:13 door Lorre Mertens
 
Wouter J

Wouter J

23/08/2015 18:04:50
Quote Anchor link
Binnen je class wil je een gecontroleerde omgeving hebben. Stel we hebben een BlogPost class die een property $tags heeft, met daarin een array van Tag classes:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
<?php
class BlogPost
{
    public $tags = array();

    // ...
}
?>


Hij is nu publiek, dus niks weerhoud ons ervan om hier lekker andere waardes in te gooien:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
<?php
$blogPost
= new BlogPost('De titel', $content);
$blogPost->tags[] = 'een string mag niet';
$blogPost->tags[] = $blogPost; // een blog post die zichzelf als tag heeft mag ook niet echt...
?>


We hebben dus geen gecontroleerde omgeving meer binnen deze class. Wanneer we de property nu protected maken hebben weer een, voorlopig, gecontroleerde omgeving:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
<?php
class BlogPost
{
    protected $tags = array();

    public function addTag(Tag $tag)
    {

        // ... we kunnen hier bijv. ook controleren of de tag niet
        // al was toegevoegd

        $this->tags[] = $tag;
    }
}


$post = new BlogPost('De titel', $content);
$post->addTag(new Tag('phphulp'));
$post->addTag('een string'); // Error: Expected instance of Tag, got "string"
?>


We kunnen nu echter nog steeds de class extenden en verkeerde waardes toevoegen, dus maken we er private van zodat we erg echt zeker van zijn dat addTag() de enige manier is om tags toe te voegen aan de BlogPost.
 
Lorre Mertens

Lorre Mertens

23/08/2015 18:20:42
Quote Anchor link
Bedankt voor de heldere uitleg Wouter, het is nu veel duidelijker.
 

23/08/2015 22:35:28
Quote Anchor link
Ik vind PHP in vergelijking met andere talen een onhandige taal om de voordelen van OOP uit te leggen.

Het 'probleem' van een web-omgeving is dat PHP telkens eenmalig reageert op een verzoek van een browser. Dat is nogal procedureel en 'immer gerade aus'. Dan ben je ook nog eens de enige ontwikkelaar, en is het eigenlijk best wel handig dat je overal bij kunt. Private variabelen is dan gewoon onzin. Waarom zou je objecten in het geheugen vasthouden? Geen idee. Lukt ook prima zonder.

Als je deze weg blijft volgen loop je vanzelf tegen een probleem aan, ondanks hergebruik van code via include en require(_once) statements. Afhankelijk van hoe groot je programma wordt, wordt je code steeds meer spaghetti omdat je voor elk scherm weer andere code moet maken. Je kunt alleen nog maar snelheidswinst in programmeren krijgen door je eerdere code te copy-pasten. En als je dan bugs aan de ene kant gaat oplossen ontstaan ze weer aan de andere kant en vice versa. Het schiet niet op, je bent vastgelopen in je eigen denkwerk.

Om code uit elkaar te houden en gestructureerd (als een soort adresboek in familieboomstamvorm) is het concept van OOP geintroduceerd. Wat je dan doet is je code opdelen in zo klein mogelijke stukjes. Dat heeft als voordeel dat die stukjes heel overzichtelijk en foutvrij worden. Je zet die stukjes in een functie (methode) en je groepeert functies die samenwerken in een object. Als je de methoden benoemt naar wat ze doen, kan je je eigen code als een soort pseudo-code lezen, en wordt het voor jezelf volstrekt duidelijk wat de code precies in welke volgorde doet. Documentatie van code heb je dan bijna niet meer nodig.

Om variabelen binnen een naamruimte (namespace ;) qua naam en inhoud per functie gescheiden te houden, heb je een variabele scope met de keuze om variabelen private te houden. Zo van: 'die variabele is niet bedoeld om direct door andere code veranderd te worden', want dan weet je het op een gegeven moment zelf ook niet meer.

Naast dan OOP jezelf ontlast van de internals van je eigengeschreven code, geldt dat ook voor jou met code van anderen en andersom; je hoeft alleen nog maar elkaars API aan te roepen en je bent klaar. Dat vergroot de schaalbaarheid en onderhoudbaarheid van de code enorm. Daarbij worden de objecten/API's een soort zelfbedachte LEGO-stukjes, die niet als spaghetti maar met nopjes aan elkaar hangen, je kunt de code eenvoudig vervangen voor andere code die dezelfde nopjes heeft.

De praktische voorbeelden volgen vanzelf als je code schrijft.
Gewijzigd op 23/08/2015 22:37:12 door
 
Lorre Mertens

Lorre Mertens

23/08/2015 22:50:42
Quote Anchor link
Bedankt An tje, erg waardevol antwoord!
 



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.