Diakritische tekens worden opeens vraagtekens

Overzicht Reageren

Sponsored by: Vacatures door Monsterboard

Lead developer

Functie Als Lead developer wordt jij onderdeel van een multidisciplinair team van circa 23 software engineers. Als team werken jullie agile en zijn termen als Continuous Integration en Continuous Delivery dagelijkse koek. Jullie werken aan uitdagende en afwisselende projecten met als doel klanten een totaal oplossing aan te kunnen bieden. Jij wordt verantwoordelijk voor complete projecten waarbij jij als verantwoordelijke zorgt dat het project op de juiste manier blijft draaien. Zo haal jij ook de requirements op bij de klant en kijk jij samen met het team en met de salesafdeling hoeveel uren hiervoor nodig zijn. Daarnaast stuur jij jouw

Bekijk vacature »

Java developer - procesoptimalisatie (Inhouse)

Functie Wat ga je doen als Java developer? Jij als back end developer hebt al enige ervaring opgedaan in jouw vakgebied. Voornamelijk het werken met Java en Spring spreekt jou aan. Jij wordt samen met je collega developers in het team verantwoordelijk voor de gehele back end van de applicatie. Hierdoor heb jij veel zelfstandigheid in je rol en zul je ook zelf beslissingen samen met de PO maken. Er wordt gewerkt volgens de SCRUM methodiek, om zo structuur te creëren in de werkzaamheden. Binnen de 2-wekelijkse sprints pak jij je taken op die samen met de PO afgestemd zijn.

Bekijk vacature »

Backend Developer PHP Laravel SaaS

Dit ga je doen Het ontwikkelen van nieuwe features die bijdragen aan de groei van de klanten van de organisatie; Je denkt mee over nieuwe innovaties, features en verbeteringen in de applicatiearchitectuur; Je draagt bij aan de continue ontwikkeling van jouw team doordat je elke dag streeft naar het verbeteren van jouw eigen prestaties; Je neemt actief deel aan Scrum meetings en de Backend Guild. Hier ga je werken Voor een snel groeiend bedrijf, in de regio Nieuw Vennep, zijn wij opzoek naar een ervaren Backend Developer. De organisatie is actief in de e-commercebranche en ontzorgt haar klanten middels een

Bekijk vacature »

Software Developer

Longship.io gaat de wereld veroveren met baanbrekende software en legendarische... pizza-avonden! Lees hier de vacature van Software Developer! Bij Longship werken we met een team van 5 mensen aan software voor laadpaal operators. Longship is ontstaan in 2020 met als doel om de elektrische mobiliteitstransitie aan te jagen. We zijn nu al een wereldwijde speler doordat we continu voorop lopen in innovatie. Ons platform helpt het versneld elektrificeren van wagenparken, internationaal! Wij zijn een startup met grote ambities die we willen bereiken met een relatief klein en efficiënt team. Je krijg de kans om ontzettend veel te leren van ervaren

Bekijk vacature »

Medior Java developer (fullstack)

Wat je gaat doen: Of beter nog, wat wil jij doen? Binnen DPA GEOS zijn we dan ook op zoek naar enthousiaste Java developers om ons development team te versterken. Als Java developer werk je in Agile/Scrum teams bij onze klanten en daarbij kun je eventueel ook andere ontwikkelaars begeleiden in het softwareontwikkelproces. Verder draag je positief bij aan de teamgeest binnen een projectteam en je kijkt verder dan je eigen rol. Je gaat software maken voor verschillende opdrachtgevers in jouw regio. Je bent een professional die het IT-vak serieus neemt en kwaliteit levert. Je leert snel vanwege je diepgaande

Bekijk vacature »

Senior Software developer PHP

Functie Jij als senior PHP ontwikkelaar komt te werken in 1 van onze SCRUM teams. Momenteel werken er zo’n 30 developers binnen onze organisatie Jij gaat de brug zijn tussen het bouwen van verschillende functionaliteiten binnen onze applicaties en deze vervolgens te integreren in onze centrale hub. Je start je dag om 9 uur met een stand up en dan pak je je taken op voor de dag. Een greep van jouw taken zijn: – Het bedenken en uitbouwen van features binnen de verschillende applicaties – Onderhouden van CI/CD pipelines – Bezighouden met Security & Privacy Eisen • Minimaal 4

Bekijk vacature »

.NET developer

Wat ga je doen als Full stack .NET developer Microsoft 365? Je stelt je op als sparringpartner voor het team en PO over toekomstige functionaliteiten, architectuur en mogelijke nieuwe producten. Je bent mede-verantwoordelijk voor het vertalen en omzetten van een user story in een passend technisch design. Je implementeert functionaliteiten op basis van een technisch design en user story. Je bent mede-verantwoordelijk voor het beheer van Azure DevOps, waaronder het beheer van GIT, Build Pipelines, Release Pipelines en geautomatiseerde testen. Hier herken jij jezelf in Hbo werk- en denkniveau of hoger aangevuld met relevante certificeringen en/of cursussen; Minimaal 3 jaar

Bekijk vacature »

Cobol Developer

Dit ga je doen Als Cobol Ontwikkelaar zal je gaan meebouwen aan een onderdeel van het backend systeem waarbij je het functionele ontwerp vertaald naar een technische oplossing die geïntegreerd kan worden in de huidige omgeving. Je zorgt ervoor dat de bedrijfsprocessen op een efficiënte manier worden uitgevoerd en werkt proactief aan het verbeteren hiervan. Samen met jouw collega’s reviewen jullie elkaars code en test je je eigen code. Je werkt nauw samen met andere ontwikkelaars, testers en functioneel ontwerpers. Taken pakket: Beheren en doorontwikkelen van de bestaande omgeving; Vertalen van een functionele vragen naar een technische oplossing; Doorvoeren van

Bekijk vacature »

Junior full stack developer

Functie Als full stack developer binnen onze organisatie ga jij je bezig houden met het bouwen van de user experience van de webapplicaties. Je bent verantwoordelijk voor het vertalen van concepten, briefings en designs naar werkende functionaliteit. Hierbij zorg je ervoor dat applicaties betrouwbaar, veilig en toekomstbestendig zijn en een goede architectuur hebben en behouden. Verder denk je actief na- en mee over nieuwe ontwikkelingen en functionaliteiten om zo elke dag de klantervaring weer te verbeteren. Dit doe je natuurlijk niet alleen maar in een development team. Het team bedraagt momenteel 4 man bestaande uit 2 devops engineers en 2

Bekijk vacature »

Ervaren C#.NET developer

Functieomschrijving We zijn op zoek naar een ervaren C#.NET programmeur voor een moderne werkgever in de regio Prinsenbeek. Als programmeur zal je bezig zijn met het ontwikkelen van op maat gemaakte webapplicaties voor verschillende klanten, waarbij je ervoor zorgt dat complexe processen zo goed mogelijk worden ondersteund. Je takenpakket omvat onder andere: Werken met databases en dataopslagoplossingen, implementeren van beveiligingsoplossingen en het waarborgen van de beveiliging van applicaties en gegevens, evenals het schrijven van technische documentatie en gebruikershandleidingen. Het ontwikkelen en onderhouden van C#.NET-applicaties. Bijdragen aan het ontwerp en de architectuur van softwaretoepassingen. Het schrijven van hoogwaardige en herbruikbare codes.

Bekijk vacature »

Junior Java Developer

Dit ga je doen Full stack web- en appdevelopment; Vertalen van de functionele wensen naar de technische specificaties; Sturing geven aan/klank board zijn voor de software teams; Trainen van de software teams; Sparren met klanten; Meedenken over architectuur. Hier ga je werken De organisatie is een bureau welke websites en mobiele applicaties bouwt voor verschillende toonaangevende organisaties. Hierbij richten zij zich voornamelijk op de sectoren leisure, overheid en zorg. De sfeer intern kenmerkt zich door informaliteit, gezelligheid en ambitie. Ze werken dag in dag uit samen om mooie producten op te leveren voor hun klanten. Op dit moment zijn er

Bekijk vacature »

Back-end programmeur

Functieomschrijving Heb jij kort geleden je MBO of HBO ICT in ontvangst mogen nemen? Of ben je klaar voor een nieuw hoofdstuk in jouw carrière? Voor een uitdagende werkgever in de regio van Tilburg zijn wij op zoek naar een ambitieuze back-end programmeur met affiniteit met MS Acess. Samen met een enthousiast team ben je verantwoordelijk voor het bouwen van maatwerk software voor hun klanten. Je hebt kennis of ervaring van SQL, Maar affiniteit met MS Acess is nog belangrijker. Je bent sociaal naar klanten en flexibel ingesteld. Je denkt altijd in kansen en gaat graag de uitdaging aan. Verder

Bekijk vacature »

Junior/medior PHP developer Onderwijssector

Functie Momenteel zijn ze op zoek naar een developer die, veelal fullstack, mee gaat werken aan de ontwikkeling van de producten en zo helpt aan de uitvoering van hun ontwikkelprojecten. Je komt te werken binnen hun development team bestaande uit 6 ontwikkelaars. Ze staan zowel open voor meer junior als medior/senior developers. Je kunt snel veel verantwoordelijkheid krijgen en doorgroeien binnen het bedrijf. Bovendien ben je betrokken bij het bepalen van de product roadmap en de inbreng van (nieuwe) technologieën. De applicaties waaraan je werk worden gebruikt op onderwijsinstellingen door heel Nederland. De tech-stack bestaat voornamelijk uit Laravel (PHP), Vue.js

Bekijk vacature »

Database ontwikkelaar

Functieomschrijving Wil jij aan gave logistieke softwareprojecten werken en bij een uniek softwarebedrijf in de regio van Tilburg? Wacht niet langer en reageer snel op deze vacature. Als Database ontwikkelaar ga je aan de slag het schrijven van stored procedures en verder uitbouwen van de SQL database. Je werkt in een database team, met allemaal mensen die energie krijgen van software en techniek. Verder krijg je als taak: Optimaliseren en uitbouwen van de MS SQL databases die gebruikt worden; Optimaliseren van query's, waardoor er efficiënter gewerkt kan worden; Je werkt met de technieken T-SQL of PL/SQL; Bij interesse kan je

Bekijk vacature »

Software Developer

Bij een bedrijf in de machinebouw, regio Roosendaal, zijn we op zoek naar een: Software Developer Waar ga je werken? Onze opdrachtgever is gespecialiseerd in de grondverzetmachines. Al meer dan 50 jaar leveren ze zowel nationaal als internationaal diverse machines. Het is een familiebedrijf met een informele werksfeer. Wat ga je doen? Als Software Developer je verantwoordelijk voor: - Je werkt voortdurend aan oplossingen voor het op afstand bewaken en besturen van oogstmachines; - Het visualiseren van gegevens in rapporten, apps of andere formaten; - Voorspellend machineonderhoud; - Taakplanning; - Je schrijft aangepaste plug-ins om gegevens te importeren of exporteren

Bekijk vacature »
MV Tol

MV Tol

27/03/2024 19:32:18
Quote Anchor link
Ik weet dat hierover al eerder vragen gesteld zijn, maar toch wil ik mijn specifieke situatie even voorleggen.

Ik heb een website met grote database.
- Apache
- Clientversie van database: libmysql - 5.5.68-MariaDB
- PHP-uitbreiding: mysqli Documentatie
- PHP-versie: 5.4.16
Deze draait prima, maar binnenkort moet de website verhuizen naar een nieuwere server.

Ik heb een exacte kopie van de database op de nieuwe server gezet. Daar zijn de eigenschappen:
- Apache
- Cliëntversie van database: libmysql - mysqlnd 8.0.30
- PHP-uitbreiding: mysqli Documentatie curl Documentatie mbstring Documentatie
- PHP-versie: 8.0.30

Iets wat op de oude server prima werkt, gaat op de nieuwe fout.
In sommige tabellen komen letters met accenten voor, zoals in het woord "één". Deze speciale tekens staan in de database ook werkelijk als é opgeslagen (en niet met de html-code é).

Op de huidige (oude) website worden de speciale tekens keurig afgebeeld.
Op de nieuwe website veranderen deze tekens in een zwart vierkantje met een wit vraagteken erin.

DATABASE (oud en nieuw):
- Collatie van de serververbinding: utf8mb4_unicode_ci
- Collatie van de database: latin1_swedish_ci
- alle tekstvelden in een tabel: Collatie latin1_swedish_ci

In de html-header van de website (oud en nieuw):
<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=iso-8859-1">

Een veel gehoorde tip (ook op dit forum) is: je moet alles instellen op UTF-8 en dan komt dit probleem niet voor.
Maar voordat ik me in dat soort veranderingen stort, zou ik willen weten waarom ik op de oude website met dezelfde instellingen de juiste tekens zie en op de nieuwe website niet.

Is er ergens een instelling voor de nieuwe server/database, die ervoor kan zorgen dat de é uit de database ook weer een é op de website wordt? Dat zou mij enorm helpen.
 
PHP hulp

PHP hulp

27/04/2024 07:42:20
 
- Ariën  -
Beheerder

- Ariën -

27/03/2024 19:36:44
Quote Anchor link
Gaat het om content uit een database? Of om hardcoded content met een é in een echo bijvoorbeeld?
 
MV Tol

MV Tol

27/03/2024 20:02:00
Quote Anchor link
Het is content in de database.
Tekst die in de database is opgeslagen en die op de website moet verschijnen.
 
- Ariën  -
Beheerder

- Ariën -

27/03/2024 20:39:06
Quote Anchor link
Gebruik je ook een characterset bij de connectie met je database?
 
Adoptive Solution

Adoptive Solution

27/03/2024 21:54:09
Quote Anchor link
Ik gebruik utf8mb4_general_ci voor database en tabellen.

En dit in de webpagina :

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
<meta http-equiv="Content-type" content="text/html;charset=UTF-8" />


Je kan er de hele unicode tekenreeks in kwijt.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Unicode_characters
 
- Ariën  -
Beheerder

- Ariën -

27/03/2024 22:07:36
Quote Anchor link
Waarom zou je eigenlijk nog op de oude iso-8859-1-characterset en de collatie latin1_swedish_ci willen blijven leunen? Met een goede aanpak zou je prima naar UTF-8 kunnen gaan. Maar dan moet je niet teveel rare fratsen en 'hacks' in je code hebben staan die je data uiteindelijk kunnen vernachelen.

En ja, ook daar wil ik ook komende tijd naar kijken voor PHPhulp. Wat volgens mij niet veel moeite lijkt te zijn.
Gewijzigd op 27/03/2024 22:10:33 door - Ariën -
 
MV Tol

MV Tol

27/03/2024 23:22:48
Quote Anchor link
- Ariën - op 27/03/2024 22:07:36:
Waarom zou je eigenlijk nog op de oude iso-8859-1-characterset en de collatie latin1_swedish_ci willen blijven leunen?


Er staat heel veel content in de database. Dat bouw je niet zomaar even om.
De oude php5 en oude server konden er fantastisch mee uit de voeten. Dan moet het toch een setting zijn die bij php8 en de nieuwe server hetzelfde effect geven?
 
- Ariën  -
Beheerder

- Ariën -

28/03/2024 00:10:39
Quote Anchor link
Hoezo bouw je dat niet zomaar even om?
Als ik zoek op internet naar 'iso to utf-8 converter' kom ik wel wat scripts tegen. Ik heb op mijn laptop ook een dergelijk script liggen die ik ooit met succes gebruikt heb.

Als ik tijd vind zal ik het morgen of eerdaags even in de Scripts-sectie plaatsen.
Maar in dit topic vind je vast goede tips:

https://www.phphulp.nl/php/forum/topic/overstap-van-iso88591-naar-utf8/102227/

Ga je er mee spelen: MAAK BACKUPS!
Bij sterke voorkeur in een testomgeving.

Ik zie wel verschillen in je database versie, en het gebruik van de oude PHP 5. Misschien dat daar ergens net iets anders werkt in combinatie van door jouw gebruikte functies? Maar stap gewoon meteen over naar UTF-8.
Gewijzigd op 28/03/2024 00:17:06 door - Ariën -
 
Ad Fundum

Ad Fundum

28/03/2024 07:27:49
Quote Anchor link
- Ariën - op 27/03/2024 22:07:36:
Waarom zou je eigenlijk nog op de oude iso-8859-1-characterset en de collatie latin1_swedish_ci willen blijven leunen?

Goede vraag. Voordelen:
- alle 'string'-functies werken dan, omdat die stiekem op byte-level werken
- je kunt 'gewoon' met de byte index van een array werken om karakters aan te wijzen
- het is sneller
- je hebt geen extensies nodig
- je hoeft je niet bewust te zijn van hoe Unicode en UTF-8 werkt, je kunt je niet vergissen

MV Tol op 27/03/2024 19:32:18:
Is er ergens een instelling voor de nieuwe server/database, die ervoor kan zorgen dat de é uit de database ook weer een é op de website wordt?

Nee, die is er niet.

Het traject PHP tot en met de browser bestaat uit vele instellingen.
Omdat UTF-8 de standaard is in PHP sinds versie 5.x (kennelijk was het nog niet versie 5.4) is de tutorial over Unicode slechts gedeeltelijk van toepassing.
Let wel: de standaard van HTML5 is Unicode (UTF-8) en die van JavaScript ook (UTF-16). Maar dat neemt niet weg dat browsers ook gewoon SBCS ondersteunen.

Ik kan op dit moment een weloverwogen gok doen wat er mis gaat. Wanneer de browser een blokje met een vraagteken weergeeft, dan is dat het Replacement karakter. Wanneer de browser de pagina zou renderen met de juiste encoding, zou dat karakter niet verschijnen. Ofwel, de browser denkt dat je website in Unicode staat. Dat kan komen wanneer je HTTP-header van de webserver zegt dat je pagina Unicode is.

Mocht je tegen meer problemen aanlopen, check dan je php.ini in de sectie van mbstring (die op je nieuwe server staat). Het gaat om deze instellingen:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
7
[mbstring]
mbstring.internal_encoding = UTF-8
mbstring.http_input = auto
mbstring.http_output = UTF-8
mbstring.encoding_translation = On
mbstring.detect_order = auto
mbstring.substitute_character = none;

Zie voor de details:
- https://www.php.net/manual/en/mbstring.http.php
- https://www.php.net/manual/en/mbstring.configuration.php
 
B a s
Beheerder

B a s

28/03/2024 18:09:27
Quote Anchor link
Heb je dit geprobeerd?

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
<?php
$string
= mb_convert_encoding($string, 'UTF-8', mb_detect_encoding($string));

var_dump(htmlspecialchars($string, ENT_NOQUOTES, 'UTF-8'));[/code]
 
MV Tol

MV Tol

29/03/2024 15:49:06
Quote Anchor link
De gouden tip kwam van B a s, want hij noemde mb_detect_encoding.
Dat bracht mij op deze pagina:
https://www.php.net/manual/en/function.mb-detect-encoding.php

Voor deze test heb ik in de database deze onzinnige tekst met veel accenttekens opgeslagen:
reële reçu's à la café.
Ik haal de tekst op met php:

Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
    $query = "SELECT `tekst` FROM `tabelnaam` WHERE `id` = 3756";
    $res = mysqli_query($db_conn, $query);
    while ($tabel = mysqli_fetch_array($res))
    {
        $tekst   = $tabel['tekst'];
    }


Als ik hierop deze test loslaat:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
    var_dump(mb_detect_encoding($tekst, ['ASCII', 'UTF-8', 'ISO-8859-1'], false));
    var_dump(mb_detect_encoding($tekst, ['ASCII', 'UTF-8', 'ISO-8859-1'], true));


is het resultaat:
ISO-8859-1
ISO-8859-1
Er is dus wel ISO-chocola van te maken.
Het blijkt inderdaad mogelijk om de als UTF-8 geïnterpreteerde tekst te presenteren als ISO-8859-1.

Het volgende php-script beeldt de opgehaalde tekst op twee manieren af: de verminkte (met vraagtekens) en de gecorrigeerde versie:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4

    print $tekst;
    print "<br/>";
    print mb_convert_encoding($tekst, 'UTF-8', 'ISO-8859-1');


Dit geeft als output:
re?le re?u's ? la caf?
reële reçu's à la café

Om de iso-teksten te corrigeren, is de volgende functie iso() de oplossing:
Code (php)
PHP script in nieuw venster Selecteer het PHP script
1
2
3
4
5
6
    
function iso($data)
{
    $data = mb_convert_encoding($data, 'UTF-8', 'ISO-8859-1');
    return $data;
}    


Hiermee kan ik verder, denk ik. Ik zocht immers naar een hulpmiddel om de correct gespelde tekst uit de database ook correct op het scherm te krijgen.
Allemaal bedankt voor jullie suggesties.
 
Ivo P

Ivo P

29/03/2024 15:55:33
Quote Anchor link
Ik zou voor je steeds blind de functie iso() overal op los laat deze functie ook voorzien van die mb_detect_encoding() om te controleren of de tekst in kwestie inderdaad iso-8859-1 is.

Voor hetzelfde is dat niet op al je teksten van toepassing,
of voer je straks op je nieuwe server teksten als iets anders dan iso-8859-1 toe.
 
MV Tol

MV Tol

29/03/2024 16:04:16
Quote Anchor link
Ja, natuurlijk. Maar goed dat je het nog even noemt.
Ik bouw nog een controle in, in de functie iso(), gebaseerd op de proef met var_dump, die ik gebruikte om vast te stellen dat de tekst ISO-8859-1 was.
 



Overzicht Reageren

 
 

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.